Björnen på Kolmården

Björn

Ursidae

Björnar är välkända djur som föredrar att leva ensamma. De kan bli riktigt stora, en fullvuxen björnhane kan väga över 300 kilo!

Djurvisning

Träffa våra björnar

Kom närmare björnarna och lär dig hur de lever.

Björn15

Visningar idag M08 16

  • Mon
  • Tue
  • Wed
  • Thu
  • Fri
  • Sat
  • Sun
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Laddar föreställningar

Björnar föredrar att leva ensamma

Brunbjörnen är en välkänd bjässe som föredrar att leva ensam. En fullvuxen björnhanne kan väga över 300 kilo! Björnar är allätare och äter bara kött under delar av året. På vintern försvinner de ner i sitt ide och kommer inte fram förrän på våren igen.

Brunbjörnen äter bara kött på sommaren

Brunbjörnen är en typisk allätare. Mycket av det den äter är bär, till exempel kråkbär och blåbär. Men de äter även andra sorters växter som knoppar och örter. De kan även äta en del myror.

Men björnen kan också jaga bytesdjur. Svenska björnar äter mest älg- och renungar. Det är mest under sommaren som det finns bra djur att jaga. Därför är det mest då björnen faktiskt äter kött.

Björnar går i ide olika länge

På vintern går björnen i ide. Innan det så måste den äta upp sig och ökar rejält i vikt för att klara vintern. I idet så äter och dricker inte björnen alls!

Björnen sover egentligen inte när den går ide, men den får lägre kroppstemperatur och hjärtat slår inte lika snabbt som vanligt.

Hur länge en björn ligger i ide beror på hur lång vintern är där de lever. Men alla björnar har gått ned mycket i vikt när de väl kommer ut ur idet! Dessutom fortsätter de gå ned i vikt efter det, eftersom det fortfarande inte finns så mycket näringsrik mat som de behöver.

Ungarna föds i idet

Brunbjörnen är i vanliga fall en riktig enstöring! Men honan tar hand om ungarna på egen hand och lever tillsammans med dem i ungefär 2 år.

Ungarna föds i idet runt nyår. De väger bara omkring 400 gram och är blinda och utan päls. Men de växer fort och när familjen lämnar sitt vinteride på våren väger den redan tio gånger så mycket!

Vanligtvis får honan ungar vart tredje år. Men det kan vara fler år emellan om det är ont om mat. Honan föder två eller tre ungar per kull. De diar sin mamma i idet i flera månader och tittar ut ur idet på våren, månader senare!

Om mamma inte får nya ungar efter 2 år händer det att ungarna stannar och sover tillsammans med sin mamma i idet ännu en vinter. Men efter det lämnar de mamman för att leva ensamma!

Björnarna på Kolmården bor på två ställen

Björnhanar kan ibland vara aggressiva mot honor med ungar. Därför behöver honan och ungarna bo separat från hanen. Därför bor björnarna på Kolmården på två olika ställen. Mammor med sina ungar bor inne i djurparken, tillsammans med den stora och snälla björnen Varulven. Resten av björnarna bor i Safariparken.

Björnhanar kan ibland bete sig aggressivt mot en hona med ungar. Det beror på att björnhanen själv vill para sig med henne - men så länge hon har ungar att ta hand om vill honan inte para sig.

Därför behöver honan som har ungar bo avskilt från björnhanarna. På Kolmården har vi därför två stora björnhägn, ett som ligger inne i djurparken och ett i Safariparken.

I björnhänget inne i parken bor honan med sina ungar, helt ifred. När ungarna blivit tillräckligt gamla flyttar både de och deras mamma till Safariparken och de andra björnarna.

Inne i djurparken bor också den stora och mycket snälla björnen Varulven. Han är en kastrerad, äldre björn. Därför kan han bo tillsammans med honan och ungarna. Varulven älskar att bada och du kan ofta se honom sittandes eller simmandes i Björnsjön!

Reglerad jakt har ökat antalet björnar

I Sverige klassas brunbjörnen som nära hotad och det finns ungefär 2800 djur kvar. Men antalet björnar har ökat mycket i Sverige – eftersom man har börjat reglera jakten.

Brunbjörnen finns över stora delar av norra halvklotet. I Sverige har vi en underart som är lite mindre än den nordamerikanska brunbjörnen.

I dag tror man att det finns ca 2 800 brunbjörnar i Sverige, och den klassas som nära hotad. Björnen lever i mellersta och norra delarna av landet.

Brunbjörnen har det senaste århundradet ökad kraftigt i antal i Sverige. Anledningen är att man reglerat jakten på björnen. Björnjakt bedrivs även idag lagligt men antalet björnar man får skjuta är begränsat.

Om björnen

  • Klass
    Däggdjur
  • Ordning
    Rovdjur
  • Familj
    Björnar
  • Livsmiljö
    Skog
  • Levnadssätt
    Ensam
  • Föda
    Allätare
  • Vikt (hane)
    300 kg
  • Vikt (hona)
    160 kg
  • Dräktighetstid
    7–8,5 månader
  • Antal ungar
    2–4/kull
  • Livslängd
    20–30 år
  • Mankhöjd
    60–150 cm

Besök djuren på Kolmården

Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

En dagTvå dagar
  • 1-dagsentré

    En heldag i parken för dig som är 13 år eller äldre!

  • 1-dagsentré 3-12 år

    En heldag i parken för barn som är 3-12 år!

  • Platsbokning Life

    Förboka plats till vår magiska delfinshow!