Damagasell på Kolmården

    Damagasell

    Nanger dama

    Damagasellen är den största gasellarten! De äter främst blad och örter men även gräs. För att nå upp till bladen på höga buskar och träd kan damagasellen ibland ses stå på bara bakbenen

    Akut hotad art

    Få kvar i det vilda

    Läs mer

    Damagaseller kommunicerar främst med kroppsspråk

    En upprätt hållning hos hannarna demonstrerar aggressivitet och hög rang och används även för att imponera på honor i samband med parning.

    För att visa underkastelse sänker damagasellen huvudet eller skjuter fram hakan. Att vända sig bort eller gå undan är andra sätt att visa underkastelse. Damagaseller använder sig även av dofter. Både honor och hanar i gruppen använder urin och spillning som ett sätt att markera sitt område.

    Damagasellens hotbildsstatus

    I dagsläget är damagasellen akut hotad. Det finns endast ca 100-200 vuxna individer kvar i det vilda. Populationen minskar på grund av jakt och förlust av habitat, bland annat genom att de trängs undan i konkurrensen med människor och deras boskap. Djurparker, organisationer och myndigheter har under många år arbetat för att damagasellen ska finnas kvar i det vilda genom noggrant avelsarbete och utplanteringsprojekt.

    Om damagasellen

    • Klass
      Däggdjur
    • Ordning
      Partåiga hovdjur
    • Familj
      Slidhornsdjur
    • Föda
      Blad, örter, gräs
    • Mankhöjd
      ca 1 meter
    • Vikt (hane)
      80 kg
    • Vikt (hona)
      40 kg
    • Dräktighetstid
      ca 6,5 månader
    • Antal ungar
      vanligtvis 1/kull

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.