Davidshjorten på Kolmården

  Parken har öppet omsorgsfullt för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

  Davidshjort

  Elaphurus davidianus

  För 1000 år sedan utrotades davidshjorten helt från det vilda på grund av jakt. Men som tur var hittade man davidshjortar i ett reservat i Kina, och arten kunde därför räddas.

  Utdöd i vilt tillstånd

  Arten är helt utrotad i det vilda

  Läs mer

  Davidshjorten tappar hornen varje år

  Davidshjorten är en social och stor hjort, som skiljer sig från andra hjortar på flera sätt. Den kommer ursprungligen från de nordöstra och centrala delarna av Kina. För omkring 1000 år sedan utrotades davidshjorten från det vilda på grund av jakt, men överlevde i ett reservat i Kina så att arten kunde räddas.

  Davidshjorten är ett större hjortdjur som skiljer sig på flera sätt från andra hjortar. Den har en utmärkande kort hals och långsmalt huvud med stora körtlar under ögonen. Den har också en ovanligt lång svans med en tofs.

  Davidshjorten tappar hornen

  Liksom alla hjortdjur tappar davidshjortar hornen en gång om året. När hornen växer ut igen omges de av så kallad basthud. Det är hud som är fylld av blodkärl så att hornen får näring medan de växer.

  Man tror att davidshjorten har levt mycket i våtmarker. Det skulle förklara varför deras klövar är långa och spretar lätt, eftersom det gör att de kan få bra grepp på underlaget.

  Hanar och honor lever för sig

  Davidshjorten är en social hjort som lever i grupper. Ofta lever hanarna, som kallas hjortar, för sig och honorna, som kallas hindar, för sig.

  När det närmar sig parningssäsong slåss hanhjortarna om hongrupperna. För att få honornas uppmärksamhet brölar de, utsmyckar sina horn med lera och växter och rullar runt i lera.

  Davidshjorten återplanterades i naturen efter utrotning

  För ungefär 1000 år sedan utrotades davidshjorten från det men överlevde som tur var i ett reservat i Kina och flyttades därifrån till Europa igen. Det var en himla tur, eftersom de hjortar som fanns kvar i Kina utrotades helt i början av 1900-talet. På 80-talet kunde man, med hjälp av de hjortar som fanns i djurparker i Europa, återplantera hjortarna i Kina.

  För 1000 år sedan utrotades davidshjorten från det vilda eftersom den jagades av människan. Men på 1800-talet upptäckte den franske missionären Fader David till sin förvåning några davidshjortar i ett reservat söder om Peking i Kina.

  Han skickade då flera av djuren som gåvor till franska, brittisk och tyska diplomater. Djuren flyttades till Europa där de fick hem i olika djurparker.

  Det var tur! Många av hjortarna som fanns kvar i Kina dog nämligen när området 1895 drabbades av kraftiga översvämningar. Bara några få djur överlevde och levde i det vilda. Men även de dödades av människor i början av 1900-talet. Hjorten hade då utrotats helt från det vilda!

  Som tur vare hade ju Fader David flyttat hjortar till Europa och därför klarade sig arten från total utrotning. År 1987 flyttade man tillbaka 39 hjortar till Kina för att återutplanteras i ett reservat och efter detta har hjortar planterats ut i flera reservat. På så sätt har arten räddats.

  Idag finns det över 2000 halvvilda davidshjortar i inhägnade områden. Förhoppningsvis ska de kunna leva även utanför de områdena i framtiden!

  Om davidshorten

  • Klass
   Däggdjur
  • Ordning
   Partåiga hovdjur
  • Familj
   Hjortdjur
  • Livsmiljö
   Träskmarker
  • Levnadssätt
   Grupp
  • Föda
   Gräs
  • Mankhöjd
   110–140 cm
  • Vikt
   140–220 kg
  • Dräktighetstid
   9 månader
  • Antal ungar
   1/kull
  • Livslängd
   20 år

  Äventyret väntar!

  Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

  EntréÅrskort 2021

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.