Dovhjorten på Kolmården

    Dovhjort

    Dama dama

    Dovhjorten tar sig fram på ett väldigt speciellt sätt – genom att studsa fram på alla fyra ben samtidigt. Dessutom kan den hoppa så högt som två meter upp i luften!

    Dovhjorten studsar fram på alla fyra ben

    Dovhjorten är ett djur som bor på många olika ställen och i olika miljöer. Det beror på att människan har spridit den över världen. Dovhjorten kan ibland ses ta sig fram på ett mycket speciellt sätt - genom att studsa på alla fyra benen samtidigt. Den kan också hoppa så högt som två meter upp i luften!

    Dovhjorten kommunicerar med hjälp av svansen

    Dovhjorten har en svartvit svans som är ungefär 15–20 centimeter lång. Med hjälp av den, och resten av bakdelen, visar dovhjorten vilket humör den är på. Den kan också ge varningar till de andra djuren i flocken om den upptäcker fara.

    Dovhjortar är sociala djur

    Dovhjorten är ett socialt djur. Honorna, eller hindarna som de kallas, lever grupper med deras hindkalvar i olika åldrar där storleken på gruppen kan variera. Hindarna är därför ofta släkt med varandra. Hanarna, som kallas för hjortar, får lämna gruppen när de är tillräkligt stora och självständninga och lever sedan ensamma eller i små hangrupper

    I oktober är det parningstid för dovhjortarna. Hjortarna bevakar och försvarar då sina egna områden och slåss om hindarna. När parningssäsongen är slut så lever hjortarna tillsammans i grupp igen.

    Människan har spridit dovhjorten över världen

    Dovhjortar lever på många olika ställen i världen och i olika miljöer. Det beror på att det är en art som spridits över världen med hjälp av människan.

    Den miljö som är svår för dem är ställen med långa vintrar, med mycket snö och stark kyla. Men de finns ändå på 1500 meters höjd i Pyrenéerna.

    Dovhjortar äter främst gräs men kan också äta örter, knoppar och blad.

    Dovhjortar finns i flera olika färger

    Dovhjorten är ett mellanstort hjortdjur som finns i flera olika färgvarianter. Från början var dovhjorten rödbrun med vita fläckar på sommaren och gråbrun utan fläckar på vintern.

    Idag finns det också vita, svarta och beigebruna djur. Oavsett färg har de flesta dovhjortarna vit rumpa som är inramad av kolsvart päls.

    Dovhjorten finns i nästan alla världsdelar

    Idag är det vanligast att dovhjorten lever i parker eller i områden som är inhägnade. Men det finns också vilda dovhjortar, bland annat i södra Sverige.

    Dovhjorten finns idag i nästan alla världsdelar, eftersom den medvetet planterats ut av människor eller rymt från inhägnade områden. Människan håller dem som tamdjur både för jakt och köttproduktion.

    Dovhjorten kom till Europa redan på romartiden när människor tog den med sig från Mellanöstern. Här i Sverige har dovhjorten funnits sedan 1500-talet.

    Om dovhjorten

    • Klass
      Däggdjur
    • Ordning
      Partåiga hovdjur
    • Familj
      Hjortdjur
    • Livsmiljö
      Lövskog
    • Levnadssätt
      Flock
    • Föda
      Gräs
    • Mankhöjd
      70–100 cm
    • Vikt (hane)
      80–120 kg
    • Vikt (hona)
      50–60 kg
    • Dräktighetstid
      8 månader
    • Livslängd
      15–20 år
    • Antal ungar
      1-2/kull

    Äventyret väntar!

    Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

    EntréÅrskort 2022

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.