Dovhjorten på Kolmården

Delar av djurparken är omsorgsfullt öppet för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

Dovhjort

Dama dama

Dovhjorten tar sig fram på ett väldigt speciellt sätt – genom att studsa fram på alla fyra ben samtidigt. Dessutom kan den hoppa så högt som två meter upp i luften!

Dovhjorten studsar fram på alla fyra ben

Dovhjorten är ett djur som bor på många olika ställen och i olika miljöer. Det beror på att människan har spridit den över världen. Hjorten tar sig fram på ett mycket speciellt sätt - genom att studsa på alla fyra benen samtidigt. Den kan också hoppa så högt som två meter upp i luften!

Dovhjorten tar sig fram på ett väldigt speciellt sätt! Den studsar fram på alla fyra benen samtidigt. Dessutom kan den hoppa upp till två meter upp i luften!

Dovhjorten kommunicerar med hjälp av svansen

Hjorten har en svartvit svans som är ungefär 15–20 centimeter lång. Med hjälp av den, och resten av bakdelen, visar dovhjorten vilket humör den är på. Den kan också ge varningar till de andra djuren i flocken om den upptäcker fara.

Dovhjortar är sociala djur

Dovhjorten är ett socialt djur. Honorna, eller hindarna som de kallas, lever i små grupper med deras kalvar i olika åldrar.

Honorna i samma grupp är faktiskt ofta släkt med varandra. Ungarna, som kallas kalvar, lämnar mamman när de är självständiga och lever sedan ensamma eller i små hangrupper.

I oktober är det parningstid för hjortarna. Hanarna, som kallas hjortar, bevakar och försvarar då sina egna områden och slåss om honorna. När parningssäsongen är slut så lever hanarna tillsammans i grupp igen.

Människan har spridit dovhjorten över världen

Dovhjortar lever på många olika ställen i världen och i olika miljöer. Det beror på att det är en art som spridits över världen med hjälp av människan.

Den miljö som är svår för dem är ställen med långa vintrar, med mycket snö och stark kyla. Men de finns ändå på 1500 meters höjd i Pyrenéerna.

Dovhjortar äter främst gräs men kan också äta örter, knoppar och blad.

Dovhjorten är ett mellanstort hjortdjur som finns i flera olika färgvarianter. Från början var dovhjorten rödbrun med vita fläckar på sommaren och gråbrun utan fläckar på vintern.

Idag finns det också vita, mörkbruna och beigebruna djur. Oavsett färg har de flesta dovhjortarna vit rumpa som är inramad av kolsvart päls.

Dovhjorten finns i hela världen

Idag är det vanligast att dovhjorten lever i parker eller i områden som är inhägnade. Men det finns också vilda dovhjortar, bland annat i södra Sverige.

Hjorten finns idag i nästan alla världsdelar, eftersom den medvetet planterats ut av människor eller rymt från inhägnade områden. Människan håller dem som tamdjur både för jakt och köttproduktion.

Dovhjorten kom till Europa redan på romartiden när människor tog den med sig från Mellanöstern. Här i Sverige har dovhjorten funnits sedan 1500-talet.

Om dovhjorten

 • Klass
  Däggdjur
 • Ordning
  Partåiga hovdjur
 • Familj
  Hjortdjur
 • Livsmiljö
  Lövskog
 • Levnadssätt
  Flock
 • Föda
  Gräs
 • Mankhöjd
  70–100 cm
 • Vikt (hane)
  80–120 kg
 • Vikt (hona)
  50–60 kg
 • Dräktighetstid
  8 månader
 • Antal ungar
  1/kull
 • Livslängd
  15–20 år

Besök djuren på Kolmården

Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

EntréÅrskort

Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.