Eland

  Parken har öppet omsorgsfullt för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

  Eland

  Taurotragus oryx

  Eland är ett stort djur som kan väga upp till ett ton – men kan trots sin storlek hoppa riktigt högt, ungefär två meter upp i luften när de står helt stilla.

  Eland är en bjässe som kan hoppa riktigt högt

  Eland är en kraftig antilop, som kan väga upp till ett ton! Trots sin storlek kan de hoppa riktigt högt, ungefär två meter upp i luften när de står stilla. Eland är nomader, vilket betyder att de inte bor på ett ställe utan flyttar sig runt hela livet.

  Eland är stor och kraftfull. Den har ljus, rödbrun päls med smala vita ränder. Längs ryggen går en svart linje, som kallas för ål. Ränderna i pälsen varierar beroende på vart i Afrika de bor. I exempelvis i södra Afrika har de knappt några ränder, medans de i östra Afrika (Kenya och Tanzania) är jätte randiga.

  Ju äldre de blir desto mörkare i färgen blir hanarna. Riktigt gamla hanar kan vara gråsvarta. Det beror på att pälsen blir glesare, så huden syns. På halsen har både hanar och honor en stor skinnlapp, som kallas för dröglapp.

  Eland kan hoppa över varandra

  Elandantiloper är oxdjur och kan bli riktigt stora. Stora hanar kan väga ett ton!

  Men trots sin storlek kan de hoppa över två meter högt även när de står stilla. Man har till och med sett eland hoppa över varandra när de flyr från rovdjur!

  Eland är nomader

  Eland är nomadisk. Det betyder att den inte har ett fast revir som den vaktar och bor i. Istället vandrar den runt och bor tillfälligt på olika platser.

  Eland kan ses i olika slags flockar, det kan vara enbart hanar, enbart honor och deras ungar eller enbart unga djur. Hanarna kan också leva själva. Flera flockar kan också gå tillsammans i stora hjordar med flera hundra djur!

  Eland sliter inte ut betesmarken

  Eland äter framförallt blad, som den betar från buskar och träd. Eland når högt upp och kan till och med använda sina horn för att bryta av grenar så att den ska komma åt bladen. Den äter också gräs, speciellt när det är som saftigast i början på regnperioden.

  Eftersom den äter både blad och gräs sliter inte djuren ut marken lika mycket som andra boskap gör. Därför började människor för ungefär 100 år sedan ha farmer med eland. Många av de farmerna finns kvar i Afrika än idag.

  Illegal jakt är ett problem

  Eland kan leva i många olika miljöer eftersom den har lätt att anpassa sig. Den har länge använts av människor för sitt kött och sin mjölk. Idag lever de flesta eland på privata rancher eller i skyddade områden, men illegal jakt kan ändå vara ett problem.

  I det vilda lever de både på savanner, i halvöknar, på grässlätter och i skogsmark. Djuren ger inte så mycket mjölk som exempelvis vanliga kor men mjölken är däremot väldigt näringsrik och innehåller mycket fett.

  Eland används som tamdjur på många ställen i Afrika men finns även på farmer i Europa, Ryssland och USA.

  Fast den främst lever i skyddade områden är illegal jakt ett problem eftersom dess kött har ett högt värde. Eland är också ett populärt att ha som så kallad, trofé på grund av sin imponerande storlek och sina vackra horn. Idag finns det farmer i Afrika som föder upp Eland just för att kunna jagas. Detta görs för att skydda de vilda djuren.

  Om elandantilopen

  • Klass
   Däggdjur
  • Ordning
   Partåiga hovdjur
  • Familj
   Slidhornsdjur
  • Livsmiljö
   Savann
  • Levnadssätt
   Flock
  • Föda
   Blad, gräs
  • Mankhöjd
   140–150 cm
  • Vikt (hane)
   400–900 kg
  • Vikt (hona)
   350–600 kg
  • Dräktighetstid
   8,5 månader
  • Antal ungar
   1/kull
  • Livslängd
   15–20 år

  Äventyret väntar!

  Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

  EntréÅrskort 2021

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.