Elefant

    Elefant

    Elephas maximus

    På eftermiddagen får elefanterna skugga under träden eller så tar de ett svalkande bad i floden. När de möts, hälsar de genom att snusa på varandras tinningar. Där finns körtlar som avslöjar vilket humör de är på.

    Starkt hotad art

    Har minskat kraftigt i det vilda

    Läs mer
    Djurvisning

    Träffa den majestätiska elefanten

    Lär dig mer om världens största landlevande däggdjur.

    Visningar idag October 22

    • Mon
    • Tue
    • Wed
    • Thu
    • Fri
    • Sat
    • Sun

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Elefanten är världens största landdjur

    Elefanterna är starkt utrotningshotade eftersom deras levnadsmiljöer förstörs och eftersom illegala jägare vill åt de åtråvärda betarna. På Kolmården finns en grupp av asiatiska elefanter som ingår i ett internationellt bevarandeprogram.

    Asiatiska elefanter finns i stora delar av södra Asien och de elefanter vi har på Kolmården härstammar ursprungligen från Thailand och Sri Lanka.

    Snabeln – elefantens hand

    Det som utmärker elefanterna är deras snabel. Snabeln är väldigt användbar till att gräva upp rötter och gräs, plocka småsaker från marken och suga upp vatten med. Snabeln är en kombination av näsa och överläpp.

    Elefanthonan har små betar eller inga alls

    Hos den asiatiska elefanten är det bara hanen som får stora betar. Honan har små betar eller inga alls. De är inga hörntänder, utan extralånga framtänder. Under sitt liv får elefanten 24 kindtänder, men bara fyra åt gången. De kraftiga tänderna kan krossa och mala födan. Tänderna byts successivt ut när de är nedslitna.

    När de sista tänderna inte längre duger att tugga med, söker sig elefanterna till sumpmarker där det finns vattenväxter som är lätta att tugga. Men eftersom de inte innehåller så mycket näring, svälter de gamla elefanterna ihjäl.

    Asiens största landlevande djur

    De asiatiska elefanterna i Indien är större än de som lever längre öster ut. Medelvikten hos en hane (tjur) är 3600 kg men de kan väga upp till 6 ton! Honorna (kor) är lite mindre och väger vanligtvis kring 3 ton.

    Höjden vid manken är vanligtvis 270 cm hos elefanttjuren och 240 cm hos elefantkon. Storleken gör den asiatiska elefanten till världens näst största landlevande djur, strax efter deras släktingar de afrikanska elefanterna.

    Elefanten är dräktig i nästan två år

    Elefanter är mycket sociala djur och elefantflocken består av elefantkor med deras kalvar. Inom flocken finns en hierarki med en elefantko som ledare.

    Elefanttjurarna besöker bara flocken vid parning. Efter cirka 22 månader föds en elefantkalv som väger 80-110 kg. I flera månader håller den sig tätt intill sin mamma.

    De vuxna hanarna lever ofta ensamma eller i mindre hangrupper.

    Elefanter älskar att bada i lera

    Elefanter har stort behov av att hela tiden hålla ner sin kroppstemperatur eftersom deras hud har så liten yta jämfört med kroppsvolymen. Den viftar med sina öron som har ett omfattande nätverk av blodkärl som då kyls ner.

    Elefanterna badar gärna och sprutar upp vatten på kroppen med snabeln. De vältar sig också gärna i lerbad och kastar upp jord och sand på ryggen. Även detta för att skydda sig mot värmen, främst de starka solstrålarna. Det kan även vara ett skydd mot insekter.

    Elefantens skogar försvinner

    Den asiatiska elefanten har och har länge haft stor betydelse för människor i södra Asien. Arten används som ett tamdjur och denna tradition går långt tillbaka. Idag är tyvärr den vilda elefanten hotad av illegal jakt och minskning och förstörelse av levnadsområden.

    Den asiatiska elefanten tar sig fram i skogarna utan att förstöra på samma sätt som en maskin, vilket har gjort den till en naturlig del av skogsbruket i Asien. Elefanten spelar också en central roll i mytologi och religion i många av de länder där den finns.

    Elefanterna hamnar i konflikt med människor

    Tyvärr är den asiatiska elefanten utrotningshotad idag. När skogarna huggs ner och floderna förstörs går elefanterna ut på odlingar för att skaffa mat. När människor skyddar sina grödor, händer det att elefanterna går till anfall. I bland annat Sri Lanka och Malaysia har man räddat många elefanter genom att flytta dem till reservat där de i större utsträckning kan leva i fred.

    Elefanterna jagas för sina betar

    Den asiatiska elefanten är inte lika eftertraktad för sina betar, som den afrikanska. Trots detta är illegal jakt ett mycket stort hot. Elefanten jagas dels för elfenben men också för många andra delar av kroppen.

    Den konkurrens som finns med människor och deras grödor utgör också en bidragande orsak till att elefanter blir skjutna. Vilda elefanter fångas fortfarande idag för att hållas och användas i skogsbruk och för olika ceremonier.

    Om elefanten

    • Klass
      Däggdjur
    • Ordning
      Elefantdjur
    • Familj
      Elefanter
    • Livsmiljö
      Skogsområden
    • Levnadssätt
      Flock
    • Föda
      Gräs, rötter, grenar
    • Mankhöjd
      250–300 cm
    • Vikt (hane)
      3–6 ton
    • Vikt (hona)
      2–4 ton
    • Dräktighetstid
      22 månader
    • Antal ungar
      1/kull
    • Livslängd
      65 år

    Äventyret väntar!

    Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

    EntréÅrskort 2022

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.