Giraff

  Giraff

  Giraffa camelopardalis reticulata

  Den lilla giraffkalven kommer till världen med en duns. När giraffhonan föder står hon nämligen upp på sina långa ben och kalven börjar därför sitt liv med ett två meter långt fall.

  Starkt hotad art

  Har minskat kraftigt i det vilda

  Läs mer

  Giraffen föds två meter upp i luften

  Giraffen är lätt att känna igen med sin långa hals, sina långa ben och sitt speciella mönster på huden. När giraffhonan föder står hon upp och kalven börjar därför sitt liv med ett två meter långt fall. Den långa kroppen och halsen behövs för att nå upp till bladen i träden.

  Giraffen lever på Afrikas savanner. Den behöver sin otroligt långa hals för att nå upp till bladen i akaciaträden och beta mat.

  Giraffens tunga är hela 45 centimeter lång och med hjälp av den kan den ta tag i kvistar och riva av blad – utan att skada sig på taggar. De långa ögonfransarna används för att känna om de kommer för nära en tagg. Då hinner den blinka innan ögat skadas!

  Giraffen föds med en duns

  Den lilla giraffkalven kommer till världen med en duns. Honan står upp när kalven föds och den faller ungefär två meter ned till marken.

  Men det är ingen fara! Kalven är mjuk och tar ingen skada. Efter bara några timmar reser den sig på vingliga ben och börjar dia.

  När den lilla giraffkalven föds väger den cirka 60 - 70 kg. Som vuxen kan en hona väga 800 kg ungefär och en tjur ca 1200 - 1400kg . Girafferna blir runt 5 meter långa.

  Giraffen har ett riktigt starkt hjärta

  Giraffen har längst hals av alla djur! Men ändå har den bara sju halskotor, precis som vi människor och de flesta andra däggdjur.

  Hjärtat och blodkärlen har flera anpassningar för att se till så att giraffen inte får blodtrycksfall när den lyfter upp huvudet efter att ha druckit vatten. Blodtrycket är dubbelt så högt som för andra stora däggdjur.

  Ligger ner och sover

  Giraffen ligger faktiskt ner och sover. Förr trodde man inte att girafferna låg ner och sov. Man trodde att det skulle ta för lång tid för dem att resa sig om det uppstod en hotfull situation. Men detta stämmer alltså inte, utan är bara en myt. Uppstår fara, kan girafferna snabbt resa sig upp och springa iväg eller försvara sig med sina långa ben genom att sparka mot fienden.

  Giraffer kan galoppera men inte simma

  Girafferna lever tillsammans i grupper med honor och kalvar. Men grupperna har inga starka band utan djuren i dem kan byta grupp.

  Girafferna har inga revir. Storleken på de områden de rör sig runt beror på hur stor tillgång till mat det finns.

  Giraffen går på så sätt att båda benen på samma sida rör sig nästan samtidigt åt samma håll. Det kallas för passgång. Giraffen går på detta sätt för att spara energi.

  Giraffen galopperar också och har som snabbast tagit sig fram i 56 km/h. Den går helst inte ned i vatten eftersom den inte kan simma.

  Nätgiraffen är utrotningshotad

  Giraffen listas idag som sårbar och på senare tid har de minskat i antal. Nätgiraffen, som är den art som finns på Kolmården, räknas sedan 2018 som starkt hotad.

  Giraffen har försvunnit från stora delar av sina tidigare områden, speciellt i de norra delarna av Afrika. De hotas framförallt eftersom människan brer ut sig allt mer, men också på grund av jakt.

  De senaste 15 åren har arten minskat med omkring 40 000 individuella djur. Idag finns det ungefär 100 000 vilda giraffer i Afrika.

  Om giraffen

  • Klass
   Däggdjur
  • Ordning
   Partåiga hovdjur
  • Familj
   Giraffdjur
  • Livsmiljö
   Savann
  • Levnadssätt
   Grupp
  • Föda
   Blad
  • Höjd
   390–550 cm
  • Vikt (hane)
   800–1900 kg
  • Vikt (hona)
   550–1200 kg
  • Dräktighetstid
   15 månader
  • Antal ungar
   1/kull
  • Livslängd
   25 år

  Äventyret väntar!

  Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

  EntréÅrskort 2022

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.