Giraff

  Parken har öppet omsorgsfullt för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

  Giraff

  Giraffa camelopardalis reticulata

  Den lilla giraffkalven kommer till världen med en duns. När giraffhonan föder står hon nämligen upp på sina långa ben och ungen börjar därför sitt liv med ett två meter långt fall.

  Starkt hotad art

  Har minskat kraftigt i det vilda

  Läs mer

  Giraffen föds två meter upp i luften

  Giraffen är lätt att känna igen med sin långa hals, sina långa ben och sitt speciella mönster på huden. När giraffhonan föder barn står hon upp och ungen börjar därför sitt liv med ett två meter långt fall. Den långa kroppen och halsen behövs för att nå upp till bladen i träden.

  Giraffen lever på Afrikas savanner. Den behöver sin otroligt långa hals för att nå upp till bladen i akaciaträden och beta mat. Hanen betar hela fem meter ovanför marken.

  Giraffens tunga är 40 centimeter lång och med hjälp av den kan den ta tag i kvistar och riva av blad – utan att skada sig på taggar. De långa ögonfransarna används för att känna om de kommer för nära en tagg. Då hinner den blinka innan ögat skadas!

  Giraffen föds med en duns

  Den lilla giraffkalven kommer till världen med en duns. Honan står upp när kalven föds och den faller ungefär två meter ned till marken.

  Men det är ingen fara! Kalven är mjuk och tar ingen skada. Efter bara några timmar reser den sig på vingliga ben och börjar dia.

  När den lilla giraffkalven föds väger den cirka 100 kg! Som vuxen kan en hona väga över 1 ton och en hane närmare 2 ton. Girafferna kan också bli upp till 6 meter långa!

  Giraffens hjärta väger 10kg!

  Giraffen har längst hals av alla djur! Men ändå har den bara sju halskotor, precis som vi människor och de flesta andra däggdjur.

  Giraffens hjärta är också väldigt stort och väger cirka 10 kg! Det behöver vara så stort för att pumpa runt blodet i kroppen och ända upp till huvudet.

  Hjärtat och blodkärlen har flera anpassningar för att se till så att giraffen inte får blodtrycksfall när den lyfter upp huvudet efter att ha druckit vatten. Blodtrycket är dubbelt så högt som för andra stora däggdjur.

  Sover stående – för att överleva

  Giraffen lägger sig sällan ned för att sova eftersom det tar för lång tid att resa sig upp om det kommer ett lejon och attackerar. Då behöver giraffen kunna försvara sig med sina stora klövar och hårda sparkar.

  Giraffer kan galoppera men inte simma

  Girafferna lever tillsammans i grupper med honor och kalvar. Men grupperna har inga starka band utan djuren i dem kan byta grupp.

  Girafferna har inga revir. Storleken på de områden de rör sig runt beror på hur stor tillgång till mat det finns.

  Giraffen går på så sätt att båda benen på samma sida rör sig nästan samtidigt åt samma håll. Det kallas för passgång. Det finns teorier att detta beror på att giraffen ska bli mer stabil med sin långa, gängliga kropp.

  Giraffen galopperar också och har som snabbast tagit sig fram i 56 km/h. Den går helst inte ned i vatten eftersom den inte kan simma.

  Nätgiraffen är utrotningshotad

  Giraffen listas idag som sårbar och på senare tid har de minskat i antal. Nätgiraffen, som är den art som finns på Kolmården, räknas sedan 2018 som starkt hotad.

  Giraffen har försvunnit från stora delar av sina tidigare områden, speciellt i de norra delarna av Afrika. De hotas framförallt eftersom människan brer ut sig allt mer, men också på grund av jakt.

  De senaste 15 åren har arten minskat med omkring 40 000 individuella djur. Idag finns det ungefär 100 000 vilda giraffer i Afrika.

  Om giraffen

  • Klass
   Däggdjur
  • Ordning
   Partåiga hovdjur
  • Familj
   Giraffdjur
  • Livsmiljö
   Savann
  • Levnadssätt
   Grupp
  • Föda
   Blad
  • Höjd
   390–550 cm
  • Vikt (hane)
   800–1900 kg
  • Vikt (hona)
   550–1200 kg
  • Dräktighetstid
   15 månader
  • Antal ungar
   1/kull
  • Livslängd
   25 år

  Äventyret väntar!

  Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

  EntréÅrskort 2021

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.