Jak

    Jak

    Bos grunniens

    De flesta jakar som finns är tamdjur och används av människor för att frakta saker och att rida på. Men det finns även vilda jakar kvar i Tibet.

    Sårbar art

    Känslig för hot i det vilda

    Läs mer
    Djurvisning

    Lär dig mer om jaken

    Kom våra ökendjur närmare och lär dig mer om hur det är att leva i öknen

    Öken15 min

    Visningar idag January 22

    • Mon
    • Tue
    • Wed
    • Thu
    • Fri
    • Sat
    • Sun
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
    • 27
    • 28
    • 29
    • 30
    • 31
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Jaken kallas för grymtoxe

    Jaken kallas också för grymtoxe, eftersom den ger i från sig grymtande ljud. Dess mjölk är fet och näringsrik och dessutom kan dess gödsel användas som bränsle.

    Jakar lever i väldigt stora flockar. Flera hundra jakar kan ses tillsammans på ett och samma ställe!

    Jakflockarna kan se mycket olika ut

    Jakflockarna kan se mycket olika ut. De består främst av honor och deras ungar, men hanar kan också gå med flocken, även när det inte är parningssäsong. Vanligast är dock att hanarna (tjurarna) går tillsammans i så kallade ungkarlsgrupper istället.

    Jaktjurar kan attackera varandra

    Under parningssäsongen gräver de vilda jaktjurarna stora gropar med hjälp av hornen och rullar sig sen i dammet.

    Tjurarna mäter sig med varandra genom att ställa sig sida vid sida med några meter emellan. Det förekommer också direkta attacker där de rusar mot varandra och slår ihop huvud mot huvud med en rejäl smäll.

    Vilda jakar är större än tama

    De flesta jakar är tamdjur, som används för att frakta saker och rida på. Men det finns fortfarande vilda jakar kvar i Tibet. De är större än de tama och kan väga upp till 800 kilo!

    Vilda och tama jakar har lite olika färger. Den vilda jaken är svartbrun men den tama varianten kan även ha vita inslag i pälsen.

    Jaken är anpassad för att leva på hög höjd

    Jaken lever på höga höjder, ungefär 4 000–6 000 meter över havet. Så högt upp är det ont om syre. Somrarna däruppe är torra och blåsiga, medan vintrarna är mycket kalla och snöiga.

    Jakarna är som tur är anpassade för de här extrema förhållandena. Bland annat har de kraftiga och starka ben med kompakta klövar.

    Vilda jakar hotas av tjuvjakt

    Större delen av världens tama jakar finns i Kina, men de finns även i andra asiatiska länder och i Europa och Nordamerika. De vilda jakarna som finns bor i Tibet, men hotas både av tjuvjakt och beblandning med tama jakar.

    På höglandet i Asien är jaken en viktig källa till kött och mjölk. Man använder också pälsen från jaken och själva djuren används som rid- och lastdjur.

    Tama jakar finns främst i Kina, uppe på höglandet. Ungefär 94 % av djuren hittar man där. Resten av jakarna finns i länderna runt omkring. Jaken har också importerats till Europa och Nordamerika där de finns i mindre antal.

    De vilda jakarna som finns kvar lever främst i Tibet. Ett stort hot mot den vilda jaken är att den beblandas med den tama jaken. Även tjuvjakt på vilda jakar är ett stort problem.

    Idag finns det runt 10 000 vilda jakar kvar.

    Om jaken

    • Klass
      Däggdjur
    • Ordning
      Partåiga hovdjur
    • Familj
      Slidhornsdjur
    • Levnadssätt
      Hjord
    • Föda
      Gräs, ljung, mossor, lavar
    • Mankhöjd
      120–150 cm
    • Vikt (hane)
      700 kg
    • Vikt (hona)
      250 kg
    • Dräktighetstid
      8,5 månader
    • Antal ungar
      1/kull
    • Livslängd
      20–25 år

    Äventyret väntar!

    Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.