Kolmården

    Kapybara

    Hydrochoerus hydrochaeris

    Kapybaran, som även kallas vattensvin, är världens största gnagare och hör hemma i Sydamerikas våtmarker. Som gnagare har man tänder som växer hela livet, och just denna gnagare trivs bra nära vatten tillsammans med sin flock. Vattnet ger bra skydd från rovdjur, flocken ger dem trygghet och flera naturliga beteenden kräver att både vatten och vänner finns i närheten. Kapybaran är till synes ett väldigt lugnt djur, men som snabbt kan dyka ner i djupet om faran är framme.

    Livskraftig

    Inte hotad i det vilda i dagsläget

    Djurvisning

    Träffa en av världens största gnagare

    Kom Sydamerikas okända djur riktigt nära.

    Sydamerika15 min
    Visningar idag 11 juli
    2025
    123456
    789101213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031

    Laddar tider

    Sociala djur men med ett vasst nyp

    Kapybaror påträffas oftast i grupper med cirka tio djur, men kan leva i flockar med upp emot 40 andra individer. Gruppens storlek förändras mycket över tid, då ungar föds eller individer lämnar gruppen, men flocken liknar i regel ett harem. Med andra ord utgörs en flock utav en dominant hane, hans honor och deras gemensamma ungar.

    Som dominant hane behöver man vara uppmärksam och snabb på fötterna, för runt om en flock cirkulerar det ofta ensamma hanar som ännu inte skapat sig en egen flock än. De kan ibland utmana den dominanta hanen i ett försök att ta hans plats, vilket leder till konflikter där bett är vanligt. Kapybarorna har stora framtänder och kan bita både hårt och djupt, så oavsett vart en rival lyckas nypa till kan skadan efter en viss tid leda till problem. I det varma klimatet kan både infektioner och andra djur bli en fara för en skadad kapybara och man har sett att bland annat pirayor dras till kapybaror med sår.

    Gräsätare

    Namnet kapybara kommer från ett ord hos den sydamerikanska urbefolkningen som betyder ”gräsätare”. Kapybaran äter framför allt just gräs, men även andra liknande växter i eller nära vatten. Den betar oftast gräs på land i skymning och gryning, för att undvika de varmaste timmarna på dagen, och farliga djur som stryker runt i nattens mörker.

    Kapybaran parar sig i vatten

    Det är inte många andra däggdjur som krånglar till det och parar sig i vatten, men kapybaran söker sig gärna till vatten för denna akt. När ungarna tittar fram efter den fem månader långa dräktigheten föder hon dem på land under en i regel väldigt snabb födsel. En kull kan variera kraftigt i antal och det kan dyka upp allt mellan en till sju ungar när hon återansluter till flocken. Honorna föder vanligtvis sina ungar i ett lite mer tätbevuxet område, vilket erbjuder lugn och ro, samt ger bättre skydd från andra djur i området.

    När ungarna väl föds tar det inte lång tid innan mamman och ungarna söker sig tillbaka till de andra. Ungarna föds nämligen med öppna ögon, öron, är fulla med päls och kan snabbt komma upp på fötter. Dessutom tar det bara omkring en vecka innan de börjar mumsa i sig gräs likt de vuxna, även om de förstås fortsätter dricka mjölk ett tag till från sin mamma eller andra honor i gruppen.

    För en gnagare är det inte så vanligt att föda ungar på detta sätt. De flesta arter behöver skapa ett bo att föda ungarna i, och pysslar om de små tills dess att päls och annat hunnit växa fram. Majoriteten av gnagarna har ungar som inleder sitt liv med en väldigt känslig period, där föräldrarna måste vakta och ta hand om dem med stor noggrannhet. Kapybaran är med andra ord lite av en egendomlig gnagare, som faktiskt föder precociala ungar likt andra helt obesläktade djur.

    Den dominanta hanen har störst doftkörtel

    Formen på kapybarors huvud har flera fördelar. Med ögon och näsborrar sittandet högt upp på huvudet likt en krokodil är det enkelt att få en överblick på sin omgivning, eller notera dofter även om majoriteten av kroppen är under vattenytan. Huvudformen har troligtvis utvecklats genom evolutionens gång i samband med att de levt ett allt mer vattennära liv.

    För den som tittat lite extra noga kan man se att vissa kapybaror har en lite udda och utåtbuktande kal fräck mitt på huvudet, ovanför nosen. Denna kala fläck är en doftkörtel, som kallas för morrillo på spanska. Den används till doftmarkeringar, främst av hanarna. En könsmogen hane får en körtel som svullnar upp lite extra, och det är tydligt i en grupp vem det är som är den dominanta hanen genom att titta på vem som har störst morrillo. Körteln producerar stora mängder av ett vitt, klibbigt sekret, som ger ifrån sig en doft med en väldigt egendomlig och muskig doft. I en miljö där flera dofter sköljs bort av regn och vågor har det varit fördelaktigt med doftmarkeringar som både stannar kvar på saker och kan noteras av andra.

    Kapybaran jagas för både kött och skinn

    I Sydamerika har kapybaran länge jagats av oss människor, och man jagar dem än idag både för deras kött och för deras skinn. Köttet konsumeras antingen av jägarna själva, eller tas till vara på för att säljas vidare.

    Av skinnet tillverkas kläder, hantverk och accesoarer. Historiskt sett har man även utvunnit olja från fettet som varit bra i matlagning, för traditionell medicin eller som bränsle i lampor. Men det är inte längre vanligt att människor idag tar till vara på och bearbetar fettet på detta sätt. I flera områden är kapybaran idag skyddad och det är inte längre lönsamt att jaga dem i lika stor utsträckning när andra produkter produceras mer effektivt och blir allt mer tillgängligt.

    Även om arten är skyddad i vilt tillstånd på de flesta platser i Sydamerika idag, är det vanligt och ofta tillåtet att fånga in djur för att föda upp dem i fångenskap. Kanske har det att göra med deras stora utbredningsområde och förmåga att få många ungar eller så har skyddsåtgärder satts in i rätt tid, för kapybaran är idag inte att räkna som en hotad art, utan frodas ännu ute i Sydamerikas våtmarker.

    Om kapybaran

    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Gnagare
    • Familj

      Marsvin
    • Livsmiljö

      Våtmarker
    • Levnadssätt

      Flock - Harem
    • Föda

      Gräs, vattenväxter
    • Mankhöjd

      50–60 cm
    • Vikt

      35–60 kg
    • Dräktighetstid

      5 månader
    • Antal ungar

      3–7/kull
    • Livslängd

      5–10 år

    Äventyret väntar 🐘

    Köp biljett!