Lechwevattenbock

    Delar av djurparken är omsorgsfullt öppet för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

    Lechwevattenbock

    Kobus leche

    Lechwevattenbocken lever på flodslätten och är väl anpassad till livet vid vattnet, precis som namnet antyder. Ibland kan bockarna röra sig runt i grupper med över 100 djur. Hanen blir nästan dubbelt så stor som honan.

    Djurvisning

    Lär dig mer om lechwattenbocken

    Träffa savannens ståtliga djur och lär dig samtidig mer om djuren och hur det är att arbeta som djurvårdare.

    Savannen15 min

    Visningar idag December 2

    • Mon
    • Tue
    • Wed
    • Thu
    • Fri
    • Sat
    • Sun
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
    • 27
    • 28
    • 29
    • 30
    • 31
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Lechwevattenbocken är anpassad till att leva i våtmark

    Lechwevattenbocken gillar verkligen vatten! Den lever på flodslätten och har anpassat sig för att kunna leva i våtmarker som bildas när floderna svämmar över under regnperioden. När det är dags att äta ställer den sig i grunt vatten och äter gräset som växer under vattenytan.

    Bockarna kan röra sig i grupper på 100 djur!

    Hanen vaktar sitt revir året runt, även när det inte är parningstid. Men hanar kan också leva i så kallade ungkarlsgrupper. Honor däremot lever i mindre flockar tillsammans med sina ungar.

    Flockarna består oftast bara av upp till 10 djur. Man kan däremot se bockarna i större grupper på ungefär 100 djur. De grupperna är löst sammansatta med blandade kön och åldrar.

    Men djuren i gruppen har inte speciellt starka band till varandra. När ett rovdjur närmar sig och gör en attack så kan gruppen skingra sig helt.

    Ungarna föds i högt gräs

    Ungarna, som kallas kalvar, föds när flodvattnet drar sig tillbaka och det börjar växa mycket gräs. Kalven föds i högt skyddande gräs, och där stannar den i två månader.

    Mamman besöker kalven under gryning och skymning för att ge di och ungen slutar dia vid ungefär 7 månaders ålder.

    Bara hanarna har horn

    Lechwevattenbocken tillhör en grupp som kallas slidhornsdjur, där både hanar och honor brukar ha horn. Men där är den här bocken ett undantag – bara hanarna har horn!

    Bockens päls lång och rödaktig med vita och svarta fläckar på benen, på magen och i ansiktet. Även klövarna är långa, vilket passar bra när man lever i våtmarker.

    Hanen är ungefär dubbelt så stor som honan!

    Lechwevattenbocken hotas av människans vattenkraftverk

    Lechwevattenbocken jagades förr ofta när de stod och betade i våtmarker - eftersom det är mycket svårare att springa i vattnet. Bockarna hotades allvarligt av den här jakten, men återhämtade sig som tur är. Idag fins istället ett nytt hot - människans vattenkraftverk torrlägger deras betesmarker och gör att det blir ont om mat.

    Det är väldigt svårt för lechwevattenbocken att fly från faror när de betar i våtmarkerna. Det är tungt att springa i vatten och det går mycket långsammare än på land. Detta vet människor om och därför passade de förr i tiden på att jaga just när djuren samlats för att beta i vattnet.

    Den kollektiva jakten kallades chila. På 1950-talet, när det fanns gott om bockar, kunde man få ända upp till 3 000 djur i en enda chila. Så småningom fanns det bara några få djur kvar. Idag finns det som tur är gott om lechwevattenbockar i Botswana, Zambia, Angola och Namibia igen.

    Men i dag finns ett nytt hot: när människor bygger vattenkraftverk torrläggs områden och betesmarkerna försvinner.

    Om lechwevattenbocken

    • Klass
      Däggdjur
    • Ordning
      Partåiga hovdjur
    • Familj
      Slidhornsdjur
    • Livsmiljö
      Våtmarker vid floder
    • Levnadssätt
      Flock
    • Föda
      Vattenväxter, våtmarksgräs
    • Mankhöjd
      90–110 cm
    • Vikt (hane)
      90–135 kg
    • Vikt (hona)
      50–90 kg
    • Dräktighetstid
      7–8 månader
    • Antal ungar
      1/kull
    • Livslängd
      15–20 år

    Äventyret väntar!

    Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

    EntréÅrskort

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.