Lejonet på Kolmården

Lejon

Leo

Det är inte svårt att förstå varför lejonet kallas för djurens konung. Lejon är de största landlevande rovdjuren som lever i flock i hela världen. Deras mäktiga rytande hörs på flera kilometers avstånd.

Lejonen ryter i grupp

Lejonens rytande är riktigt mäktigt och hörs på flera kilometers avstånd! Det kan fungera som revirmarkering, det vill säga ett sätt att visa andra lejonflockar att flocken vill ha området för sig själva.

Lejonen i flocken börjar ryta tillsammans. Till och med ungarna hänger på med ett jamande läte. Rytandet börjar tyst och lugnt. Sen ökar det i volym och längd. Till slut avslutar lejonen med ett antal grymtande läten.

Lejonhonorna jagar

Visste du att i lejonflocken är det honorna som jagar? Hanarna försvarar ungar, mat och jaktområde medan honorna är borta. Lejon är köttätare och de kan fälla väldigt stora byten. De kan jaga både ensamma, i par eller i flock.

Lejon jagar mest zebror, bufflar och antiloper. Men ibland kan de också jaga noshörningar och elefanters ungar, eller fåglar och reptiler. När bytet är fångat är det hanarna som äter först, sen honorna och sist ungarna. I flocken är det ofta fler honor än hanar.

Lejon jagar genom att smyga sig nära bytet och sen göra en snabb och kraftfull attack! De gör så eftersom de kan springa snabbt på korta sträckor men inte är så uthålliga på längre sträckor.

De vassa klorna används för att få tag på bytet, som sen dödas med ett kraftfullt bett över nacken eller strupen. Olika flockar kan ha olika jakttekniker.

Lejonungarna träffar inte flocken på flera veckor

Lejon kan få ungar året om, men ofta föder honorna ungar samtidigt. De hjälps då åt att ta hand om ungarna. En kull består oftast av 1-4 ungar.

Ungarna hålls skyddade i ett gömsle och träffar inte sin flock på flera veckor. Deras mamma däremot lämnar ungarna i några timmar ibland för att träffa flocken och jaga.

Hanungarna körs bort från flocken när de är tre år. Ibland körs även honorna bort. Så småningom ska hanarna istället bilda sin egen flock. Men först bildar de egna grupper, hanar för sig och honor för sig.

Lejonet är helt utrotat i 26 länder

Det mäktiga lejonet lever på Afrikas savanner. Men savannens konung är idag hotad. Antalet lejon minskar och lejonen har försvunnit från 80% av den yta de en gång fanns på.

För 100 år sedan fanns det 200 000 lejon i Afrika. Idag är siffran osäker, men man tror att det bara finns runt 30 000.

Ett stort problem för lejonen är att de lever väldigt utspritt. Idag finns det 28 länder med lejon kvar i, men de flesta länder har färre än 1000 lejon var. I 26 länder är lejonet helt utrotat.

Lejonen hotas på grund av en stor minskning av det område de lever på, deras habitat. Både lejonen och deras bytesdjur jagas av människor. Lejon blir bland annat skjutna av människor när de attackerar tama djur eller människor.

I Kenya är man rädd för att det inte kommer finnas några lejon kvar alls år 2030 om ingenting förändras. Men det finns bevarandeinsatser som försöker stoppa det här!

Lejonen på Kolmården

Lejonen på Kolmården har hela 2 hektar av yta helt för sig själva! Precis som många djur på Kolmården behöver de både fysisk och mental stimulans, vilket de får från träning. De får också utmanas på samma sätt som i naturen, exempelvis när de ska få mat. Lejonen tränas också på vissa sätt för att man ska kunna sköta om dem ordentligt.

På Kolmården hittar du lejonen i det stora Lejonhänget i Safariparken. Det är hela 2 hektar stort! Där lever de utomhus nästan hela året.

Lejonhuset värmer under vintern

Men de har också lejonhuset, där de kan gå in under natten på vintern om det blir för kallt ute. Lejonen får en tjockare vinterpäls under vintern som gör att de kan vara utomhus även i Sverige. Men ibland kan de behöva gå in och värma sig lite!

I naturen lämnar honan flocken när hon ska föda. På Kolmården kan hon gå in i lejonhuset istället. Det finns också en speciell plats för henne att ta ut sina ungar innan de är redo att möta resten av flocken.

Lejonen utmanas när de ska äta

Kolmårdens lejon äter alla tillsammans och får ett stort köttstycke att dela på. Precis som i naturen äter de en massa en dag och har sedan flera dagar där de inte äter alls.

För att lejonen ska få samma utmaning som i naturen lägger djurvårdarna köttet i en trästock. Sen får lejonen behandla stocken som ett levande byte, och försöka få loss köttstycket. Det är inte så lätt! På så sätt får de fysisk och mental stimulans precis som i naturen, även på Kolmården.

Lejonen tränas så att man ska kunna sköta dem

Lejonen tränas av djurvårdarna på Kolmården, så att man ska kunna sköta om dem. De tränas i att stå stilla för att man ska kunna känna på dem med en barriär emellan. Dessutom tränas de att gapa så att man kan undersöka tänderna i deras jättelika mun.

Lejonungarna äntligen ute! (sept -17)

Om lejonet

  • Klass
    Däggdjur
  • Ordning
    Rovdjur
  • Familj
    Kattdjur
  • Livsmiljö
    Savann
  • Levnadssätt
    Flock
  • Föda
    Zebra, antilop
  • Vikt
    120–240 kg
  • Dräktighetstid
    3,5 månader
  • Antal ungar
    1–5/kull
  • Livslängd
    15 år
  • Mankhöjd
    107–123 cm

Besök djuren på Kolmården

Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

En dagTvå dagar
  • 1-dagsentré

    En heldag i parken för dig som är 13 år eller äldre!

  • 1-dagsentré 3-12 år

    En heldag i parken för barn som är 3-12 år!

  • Platsbokning Life

    Förboka plats till vår magiska delfinshow!