Mara

    Mara

    Dolichotis patagonum

    Med ett enda skutt kan maran flytta sig två meter med hjälp av de långa bakbenen. Den kan dessutom kan springa väldigt fort. Maror lever i par hela livet, vilket är ovanligt för gnagardjur. För att köra bort andra hanar kissar maran mot dem!

    Nära hotad

    Arten är nära att uppfylla kriterierna för "sårbar" i det vilda

    Djurvisning

    Lär dig mer om den atletiska maran

    Kom Sydamerikas okända djur riktigt nära.

    Sydamerika15 min
    Visningar idag 2 oktober
    • mån
    • tis
    • ons
    • tors
    • fre
    • lör
    • sön

    Laddar tider

    Om Maran

    Maror äter gräs, frön och kaktus och lever själva under ständigt hot från rävar och rovfåglar. Men marorna är riktigt snabba – och har en bra chans att komma undan från dessa djur.

    Hanen håller andra hanar borta genom att kissa mot dem

    När det gäller maror lever honan och hanen ihop hela livet, vilket är ovanligt bland gnagare. Paret är alltid nära varandra och går runt tillsammans.

    Även om paret lever i överlappande revir med andra maror så har de sällan kontakt med dem. När de går runt och letar efter mat håller de kontakt med sin partner genom att grymta tyst.

    Om andra hanar kommer i närheten av honan kör hanen snabbt bort dem. Ett sätt att köra bort andra maror är att urinera mot dem. De kan kissa en stråle på två meter utan problem!

    Många par samlas när det är dags att föda

    När det är dags att föda ungar ska det grävas en lya! Då samlas många par på samma ställe och honorna gräver en gemensam lya till alla ungar.

    Ungarna föds precis utanför lyan och kan sedan själva krypa ned i den. Redan efter en dag kan de gå omkring och beta på egen hand!

    Ungarna stannar i lyan i upp till fyra månader för att få skydd. För att veta vilka som är hennes egna ungar nosar honan på dem. Om någon annans unge skulle försöka stjäla en skvätt mjölk av henne blir de snabbt bortkörda!

    Maran tar en vilostund på eftermiddagen

    Maran gillar att vara på öppna ytor med buskage. De är aktiva från soluppgången till ungefär mitt på dagen. Då tar de en liten vilostund! Sedan kommer de fram igen senare på eftermiddagen och är aktiva till en stund efter solnedgången.

    Marans skinn är mycket populärt

    Maror lever i Argentina i Sydamerika. Där jagas dem av människor för sitt skinn. Antalet maror minskar och de är svåra att få syn på i naturen.

    Människan breder ut sig och tar mer och mer plats. När vi gör det tar vi också med oss andra djur, som blir konkurrenter till maran. Får och europeisk hare är arter som idag hotar maran för att de konkurrerar om plats och mat.

    På vissa ställen i Argentina är maran faktiskt helt borta! Att människan dessutom jagar maran bidrar också till att antalet maror minskar. Maror jagas för att deras skinn är mycket eftertraktat.

    Om maran
    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Gnagare
    • Familj

      Marsvin
    • Livsmiljö

      Busköken
    • Levnadssätt

      Par i grupp
    • Föda

      Gräs
    • Vikt

      8–9 kg
    • Dräktighetstid

      3 månader
    • Antal ungar

      1–3 /kull
    • Livslängd

      15 år

    Äventyret väntar 🐘

    Det här ingår i din entrébiljett:

    • Entré till Nordens största djurpark med över 60 djur från hela världen🦒

    • Mysiga bamsemöten i Bamses Värld med Bamse och hans vänner 🍯

    • Fria åk i häftiga Safari-linbanan 🚡

    • Fria åk i världens bästa berg- och dalbana i trä; Wildfire 🎢

    • Fria åk i alla skojiga attraktioner i Bamses värld 🎠

    • Möjlighet att lägga till exklusiva upplevelser och komma riktigt nära djuren ✨

    Köp biljett