Marknäshornsfågel

  Bucorvus leadbeateri

  Marknäshornsfågeln är ett mytomspunnet djur, som vissa tror för med sig lycka och kan förutspå regn. Den stora färgglada fågeln kan flyga, men trivs faktiskt bäst på marken. Där jagar och äter den alltifrån insekter till ekorrar och ormar. Marknäshornsfågeln och våra andra rovfåglar kan du se i vår fantastiska rovfågelshow Wings!

  Sårbar art

  Känslig för hot i det vilda

  Djurvisning

  Lär känna den charmiga marknäshornsfågeln!

  Upplev en av våra mest populära visningar och se rovfåglar som du aldrig sett dem förut!

  Fågelarenan20 min
  Visningar idag 15 juni
  måntisonstorsfrelörsön

  Laddar tider

  Om Marknäshornsfågeln

  Marknäshornsfågeln på Kolmården är en Sydlig marknäshornsfågel. Det är den största av alla näshornsfåglar och den kan väga upp till 6 kilo.

  Marknäshornsfågeln trivs bäst på marken

  Marknäshornsfågeln har ett vingspann, alltså bredden från vinge till vinge, på nästan två meter. Trots det ses den oftast inte flygandes utan, som namnet antyder, på marken. De tar sig fram ganska långsamt i grupper, och ses både på savannen och i skogen.

  Marknäshornsfågeln använder näbben för att jaga

  Fågeln fångar främst djur som lever på marken och den har en extremt varierad meny. Maten består av allt från mindre djur som insekter och sniglar till grodor, möss, ekorrar, ormar och sköldpaddor.

  För att få tag på större byten kan marknäshornsfåglar samarbeta i grupper och omringa bytet. Fågeln använder sin stora kraftiga näbb för att gräva fram små byten ur marken och till att hugga ihjäl större byten.

  Marknäshornsfågeln lever i par eller grupper

  Marknäshornsfågeln lever i par eller grupper på savannen och i skog i södra Afrika. I gruppen finns ett dominant par, en hona och en hane, men också deras ”medhjälpare”.

  När det är dags för häckning samlar hanarna ihop torra löv till boet, som oftast är ett hål i ett träd. Den dominanta honan lägger vanligtvis två ägg. Alla de andra i gruppen matar honan som ruvar på ägg.

  Bara en av ungarna överlever

  När ungarna kläcks så överlever bara en av dem. Den yngsta av dem svälter oftast ihjäl. Ungen matas av hela gruppen och det tar över 80 dagar innan den lämnar boet. De sista månaderna hjälper även den dominanta honan till att skaffa mat till ungen.

  Marknäshornsfåglar förökar sig långsamt och det tar flera år innan ungen är könsmogen och lämnar gruppen.

  Marknäshornsfågeln räknas som utrotningshotad i Sydafrika

  De färgstarka marknäshornsfåglarna blir allt färre. De hotas av flera olika saker, exempelvis att människan hugger ned träd de vill häcka i men också av förgiftad mat och elledningar. Alla dessa hot gör att antalet fåglar minskar.

  Marknäshornsfågeln är spridd över stora delar av södra Afrika. Däremot finns det inte ett så stort antal av dem. Antalet fåglar minskar framförallt på grund av att deras häckningsplatser försvinner, exempelvis när människan hugger ned stora träd med bra bohålor.

  Marknäshornsfågelns fjädrar används i traditionella ceremonier i Malawi. Fåglarna har där ett visst skydd eftersom de anses vara heliga hos lokalbefolkningen. Men hur långt det skyddet räcker är svårt att säga.

  Marknäshornsfågeln krossar glasrutor när de attackerar sin egen spegelbild

  Marknäshornsfåglarna kan också vara ganska irriterande för människor. Det beror på att marknäshornsfågeln ibland får för sig att attackera sin egen spegelbild – och då krossar glasrutor!

  Många av fåglarna dör av att de äter skadedjur som människan förgiftat. Elledningar är ett annat hot, eftersom de ofta flyger lågt och kraschar in i dem.

  Alla dessa hot gör att antalet marknäshornsfåglar minskar. I världen anses fågeln vara sårbar och i Sydafrika räknas den som utrotningshotad då de individer som finns kvar lever i skyddande områden.

  Om marknäshornsfågeln

  • Klass

   Fåglar
  • Ordning

   Blåkråkartade fåglar
  • Familj

   Näshornsfåglar
  • Livsmiljö

   Savann, skogsmark
  • Levnadssätt

   Par, grupp
  • Föda

   Ödlor, grodor, insekter
  • Vikt

   2–6 kg
  • Ruvningstid

   40 dygn
  • Livslängd

   30–40 år
  • Vingspann

   120–180 cm

  Äventyret väntar 🐘

  Det här ingår i din entrébiljett:

  • Entré till Nordens största djurpark med över 50 djurarter från hela världen🦒

  • Mysiga bamsemöten i Bamses Värld med Bamse och hans vänner 🍯

  • Delfinföreställningen HOPE 🐬

  • Fria åk i häftiga Safari-linbanan 🚡

  • Fria åk i världens bästa berg- och dalbana i trä; Wildfire 🎢

  • Fria åk i alla skojiga attraktioner i Bamses värld 🎠

  • Möjlighet att lägga till exklusiva upplevelser och komma riktigt nära djuren ✨

  Köp biljett!