Nandun på Kolmården

Nandu

Rheidae

Nanduer är strutsfåglar som bor i Sydamerika. Precis som vanliga strutsar kan de inte flyga – men använder vingarna till annat. I nandufamiljen är det hanen som ruvar äggen och tar hand om ungarna. I ett och samma bo kan det finnas så många som 70 ägg!

Djurvisning

Lär dig mer om nandun

Kom Sydamerikas okända djur riktigt nära.

Sydamerika15 min

Visningar idag M07 19

  • Mon
  • Tue
  • Wed
  • Thu
  • Fri
  • Sat
  • Sun
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Laddar föreställningar

Om Nandun

Nanduer är strutsfåglar som finns i Sydamerika. Under stora delar av året, när det inte är parningstid, lever nandun i grupper som går runt tillsammans. Men när det är dags för parning så skapar de dominanta hanarna sina revir.

70 ägg ruvas i samma bo

Nanduer har ett fantastiskt och komplicerat fortplantningssystem. Honan parar sig och lägger ägg hos en dominant hane, men kan även besöka flera hanar.

Hanar kan ha olika roller i fortplaningen. Antingen parar de sig med flera honor, ruvar deras ägg och föder upp ungarna eller så gör de bara något av dessa alternativ. Vissa parar sig bara, men föder inte upp ungar. Andra hjälper andra hanar att ruva och att föda upp deras ungar. Och vissa hanar väljer att inte delta alls.

När det är dags att lägga ägg så har hanen byggt en enkel grop som honorna får lägga sina ägg i. Det kan bli riktigt många ägg - upp till 70 stycken i ett enda bo!

Nanduhanen tar hand om ungarna

Hanen ligger kvar i boet hela tiden och flyttar sig inte ens när en hona ska värpa ett nytt ägg. Hon får lägga ägget utanför boet. Sedan rullar hanen själv försiktigt in det nya ägget bland de andra.

När ungarna kläcks tar hanen ensam hand om dem och ser till att de hittar mat. Till att börja med äter de mycket insekter.

Vuxna nanduer är allätare, men äter mest bara gräs och frön. Men också insekter och ödlor kan slinka ner. De tillbringar en stor del av dagen att gå med huvudet ned mot marken och picka och leta efter något att äta.

Nanduer kan inte flyga

Precis som vanliga strutsar kan nanduer inte flyga. Hanarna använder istället sina vingar till att skydda sina ägg och ungar - men också till att vifta med för att imponera på honor.

Nandun hotas av brist på mat och jakt

Nanduer finns utspridda i stora delar av Sydamerika. Trots det så minskar antalet fåglar och de hotas av att deras levnadsområden förstörs av människan.

Nanduer jagas dels för köttets skull, men också för skinnet. Efterfrågan på deras skinn är mycket stor och bara på 80-talet exporterades över 50 000 nanduskinn från Sydamerika.

Att jordbruksmarker och boskap breder ut sig är det andra stora hotet mot nandun. Eftersom nandun betar gräs är den en konkurrent till människans boskap. Det gör att maten försvinner och deras områden splittras när människan och boskapen brer ut sig.

Nanduhanarna kan vara aggressiva när de vaktar sina ägg och ungar. Det gör också att de blir förföljda av människor som försöker köra bort de besvärliga fåglarna.

Om nandun

  • Klass
    Fåglar
  • Ordning
    Strutsfåglar
  • Familj
    Nanduer
  • Livsmiljö
    Grässlätter
  • Levnadssätt
    Flock
  • Föda
    Gräs, örter
  • Höjd
    150 cm
  • Vikt
    25 kg
  • Ruvningstid
    35–40 dygn
  • Livslängd
    20–40 år

Besök djuren på Kolmården

Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

En dagTvå dagar
  • 1-dagsentré

    En heldag i parken för dig som är 13 år eller äldre!

  • 1-dagsentré 3-12 år

    En heldag i parken för barn som är 3-12 år!

  • Platsbokning Life

    Förboka plats till vår magiska delfinshow!