Nilvattenbock på Kolmården

  Nilvattenbock

  Kobus megaceros

  Över hälften av alla nilvattenbockar har försvunnit de senaste 15 åren och arten räknas numera som starkt utrotningshotad.

  Starkt hotad art

  Har minskat kraftigt i det vilda

  Läs mer

  Trivs i våtmarker

  Nilvattenbocken lever på savannen eller andra gräsmarker men vill gärna ha tillgång till träsk och översvämmade kärr. Eftersom Nilvattenbocken tillbringar så mycket tid i våtmarker har deras klövar anpassat sig för att underlätta för arten att ta sig fram i våtmarker.

  Honor och hanar skiljer sig åt i utseendet

  Både honor och hanar har lång och ganska grov päls, men skiljer sig åt i både färg och storlek och det är bara hanen som har horn. Hornen kan bli över 80 cm. Honorna är ljusa och beiga i färgen och de yngre hanarna har samma färg som honorna tills de blir ungefär 2 - 3 år. De äldre hanarna är svartbruna med en vit fläck bakom hornen. Den vita fläcken går ihop till ett vitt band i nacken, som vidgas på manken.

  Kan simma men gör det sällan

  Nilvattenbocken kan faktiskt simma, men gör det väldigt sällan. Istället vadar de smidigt genom lite grundare vattnet.

  De lever gärna nära våtmarker, men under de torra perioderna samlas många djur vid de få vattenresurser som finns kvar. Där håller de sig nära vattnet och äter och vilar, men flyr ner till vattendragen om de känner sig hotade.

  Växtätare

  Nilvattenbocken är växtätare vilket betyder att den äter växter, gräs, olika vattenväxter och örter.

  Hanen imponerar på honorna genom att kissa

  När det är dags för parning använder sig hanen av ett litet speciellt sätt för att imponera på honorna. Han böjer sitt huvud mot marken och urinerar på halsen och på kindhåret. Han gnuggar sedan sitt droppande skägg mot honornas panna.

  Föder inte under torrperioderna

  Nilvattenbocken undviker att föda kalavr under torrperioderna, utan kalvar istället i anslutning till regnperioder. Honan är därktig i ungefär 8 månader och den lilla nyfödda kalven väger mellan 4-5 kg.

  Arten är starkt hotad

  Över hälften av alla Nilvattenbockar har försvunnit de senaste 15 åren därför räknas numer arten som starkt utroningshotad.

  Flera hot mot arten

  Nilvattenbocken har flera naturliga hot som exempelvis lejon, leoparder och krokodiler, men människan är också ett stort hot mot arten. Arten har varit utsatt för en ganska hård illegal jakt från människan under en längre tid, men arten har också påverkats hårt av konfliket i Sudan.

  Behöver skyddas för att inte utrotas

  För att arten inte ska utrotas behöver den hjälp att skyddas. Bevarande arbeten kan tyvärr försvåras på grund av den politiska oron och konflikter i de ställen som arten lever.

  Om Nilvattenbocken

  • Klass
   Däggdjur
  • Ordning
   Partåiga hovdjur
  • Familj
   Slidhornsdjur
  • Livsmiljö
   Våtmarker vid floder
  • Levnadssätt
   Flock
  • Föda
   Vattenväxter, våtmarksgräs
  • Vikt
   60-120 kg
  • Dräktighetstid
   7,5–8 månader
  • Antal ungar
   1/kull
  • Livslängd
   15 år

  Äventyret väntar!

  Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

  EntréÅrskort 2022

  Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.