Nilvattenbock på Kolmården

    Nilvattenbock

    Kobus megaceros

    Över hälften av alla nilvattenbockar har försvunnit de senaste 15 åren och arten räknas numera som starkt utrotningshotad.

    Starkt hotad art

    Har minskat kraftigt i det vilda

    Läs mer

    Trivs i våtmarker

    Nilvattenbocken lever på savannen eller andra gräsmarker men vill gärna ha tillgång till träsk och översvämmade kärr. Eftersom Nilvattenbocken tillbringar så mycket tid i våtmarker har deras klövar anpassat sig för att underlätta för arten att ta sig fram i våtmarker.

    Honor och hanar skiljer sig åt i utseendet

    Både honor och hanar har lång och ganska grov päls, men skiljer sig åt i både färg och storlek och det är bara hanen som har horn. Hornen kan bli över 80 cm. Honorna är ljusa och beiga i färgen och de yngre hanarna har samma färg som honorna tills de blir ungefär 2 - 3 år. De äldre hanarna är svartbruna med en vit fläck bakom hornen. Den vita fläcken går ihop till ett vitt band i nacken, som vidgas på manken.

    Kan simma men gör det sällan

    Nilvattenbocken kan faktiskt simma, men gör det väldigt sällan. Istället vadar de smidigt genom lite grundare vattnet.

    De lever gärna nära våtmarker, men under de torra perioderna samlas många djur vid de få vattenresurser som finns kvar. Där håller de sig nära vattnet och äter och vilar, men flyr ner till vattendragen om de känner sig hotade.

    Växtätare

    Nilvattenbocken är växtätare vilket betyder att den äter växter, gräs, olika vattenväxter och örter.

    Hanen imponerar på honorna genom att kissa

    När det är dags för parning använder sig hanen av ett litet speciellt sätt för att imponera på honorna. Han böjer sitt huvud mot marken och urinerar på halsen och på kindhåret. Han gnuggar sedan sitt droppande skägg mot honornas panna.

    Föder inte under torrperioderna

    Nilvattenbocken undviker att föda kalavr under torrperioderna, utan kalvar istället i anslutning till regnperioder. Honan är därktig i ungefär 8 månader och den lilla nyfödda kalven väger mellan 4-5 kg.

    Arten är starkt hotad

    Över hälften av alla Nilvattenbockar har försvunnit de senaste 15 åren därför räknas numer arten som starkt utroningshotad.

    Flera hot mot arten

    Nilvattenbocken har flera naturliga hot som exempelvis lejon, leoparder och krokodiler, men människan är också ett stort hot mot arten. Arten har varit utsatt för en ganska hård illegal jakt från människan under en längre tid, men arten har också påverkats hårt av konfliket i Sudan.

    Behöver skyddas för att inte utrotas

    För att arten inte ska utrotas behöver den hjälp att skyddas. Bevarande arbeten kan tyvärr försvåras på grund av den politiska oron och konflikter i de ställen som arten lever.

    Om Nilvattenbocken

    • Klass
      Däggdjur
    • Ordning
      Partåiga hovdjur
    • Familj
      Slidhornsdjur
    • Livsmiljö
      Våtmarker vid floder
    • Levnadssätt
      Flock
    • Föda
      Vattenväxter, våtmarksgräs
    • Vikt
      60-120 kg
    • Dräktighetstid
      7,5–8 månader
    • Antal ungar
      1/kull
    • Livslängd
      15 år

    Äventyret väntar!

    Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

    EntréÅrskort 2022

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.