Skogshund

Delar av djurparken är omsorgsfullt öppet för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

Skogshund

Canem Bush

Skogshundar är sociala djur som lever i små flockar. Det är de mest typiska rovdjuren i hela hundfamiljen, men trots sin familjetillhörighet så ser de inte exakt ut som en vanlig hund. Skogshundar lever i områden nära vattendrag och våtmarker och de har verkligen inget emot vatten. De har till och med simhud mellan tårna!

Nära hotad

Arten har minskat i det vilda

Läs mer

Skogshundar är mycket sociala

Vi människor vet inte så mycket om skogshundars liv i naturen. Men man vet att de är sociala djur som lever i flockar på två till sex djur. Flocken består av ett föräldrapar och deras ungar.

Skogshundar är mycket sociala och flockens medlemmar sover ofta tätt ihop med varandra, jagar tillsammans och delar på jaktbytet utan bråk.

Ser inte ut som ett vanligt hunddjur

Skogshundens valpar är nästan svarta när de föds, medan den vuxna skogshunden är brun. Hhunden har mycket korta ben, lång kropp och kort svans. Nosen är kort och huvudet brett med små rundade öron. Den ser alltså inte alls ut som ett typiskt hunddjur.

Alla tar hand om valparna

Skogshundens valpar föds i en håla som ofta grävs ut under ett träd. Alla medlemmar i flocken tar hand om valparna. Hanarna förser inte bara valparna med kött utan även mamman, både under dräktigheten och när valparna har fötts.

Flockens ledarpar, mamman och pappan, revirmarkerar med urin. Hanen lyfter på bakbenet när han gör det, precis som en vanlig tamhund! Honan däremot, hon ställer sig på frambenen, balanserar den långa kroppen utan problem och urinmarkerar högre upp än hanen.

Skogshundar jagar tillsammans för att fälla stora byten

Tillsammans med afrikanska och asiatiska vildhundar är skogshunden de mest utpräglade rovdjuren bland hunddjuren. Det kan man exempelvis se på tänderna. Skogshundar har färre kindtänder än andra hunddjur.

Skogshunden kan jaga och fånga djur som agutier, pakor och bältor. Men ibland kan de ta så stora byten som kapybaror och tapirer!

När de jagar samarbetar de tillsammans i flocken och kan därför få ner större bytesdjur. Det gör dem genom att bita fast i benen tills djuret ger upp.

De är också anpassade till att simma i vatten och har simhud mellan tårna. Därför driver de ofta ut bytesdjur i vattendrag för att få tag på dem.

De kan även jaga djur som gömmer sig i hålor i marken. Då går några skogshundar ner i hålan medan de andra väntar vid gömslets öppningar.

Skogshunden hotas när skog huggs ned

Det största hotet mot skogshunden är skogsavverkning. Idag tror man att det finns färre än 15 000 skogshundar kvar i naturen.

Skogshunden är skygg och vi människor ser den sällan i naturen. Därför är det svårt att försöka beräkna hur många skogshundar det finns. I de flesta länder som den finns i, bedöms den som sällsynt.

Det beror mest på att människan breder ut sig och hugger ner skogen. Men skogshunden jagas även ibland, både legalt och illegalt, på grund av att den jagar människors tamdjur. I de flesta länder är jakt på skogshundar förbjuden.

Om skogshunden

 • Klass
  Däggdjur
 • Ordning
  Rovdjur
 • Familj
  Hunddjur
 • Livsmiljö
  Skog, träskmarker
 • Levnadssätt
  Familjeflock
 • Föda
  Pakor, agutier, bältor
 • Mankhöjd
  25–30 cm
 • Vikt
  5–8 kg
 • Dräktighetstid
  62–70 dygn
 • Antal ungar
  1–6/kull
 • Livslängd
  10 år

Besök djuren på Kolmården

Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

EntréÅrskort

Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.