Vikunjan på Kolmården

Vikunja

Vicugna vicugna

Vikunjan tillhör kamelfamiljen – och är faktiskt den minsta arten i denna familj. Den har en smal kropp och väldigt lång hals. Den har en lätt och tjock päls och ullen räknas som en av världens finaste. Den är så fin att vikunjans päls ofta kallas för Andernas guld. Den jagades tidigare för sin päls skull men arten mår idag bättre tack vare upprättade

Djurvisning

Träffa den sympatiska vikunjan

Kom Sydamerikas okända djur riktigt nära.

Sydamerika15 min

Visningar idag November 11

  • Mon
  • Tue
  • Wed
  • Thu
  • Fri
  • Sat
  • Sun
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

Laddar tider

Vikunjans päls kallas för Andernas guld

Vikunjan har en både lätt och tjock päls av ull – som räknas som en av världens finaste. Man kallar den för Andernas guld. Pälsen skiftar från kanelbrun till rödbrun, förutom på undersidan av kroppen där den är ljusare. Pälsen skyddar mot kyla, men också mot det starka UV-ljuset i bergen.

Vikunjan äter på ett ställe och sover på ett annat

Vikunjan lever i små familjegrupper. Grupperna består oftast av en hane och tre-fyra honor med deras ungar. Hanarna kan också leva helt själva eller i så kallade ungkarlsgrupper med bara hanar.

Vikunjan har ett separat område där de äter på dagen och ett annat område dit de går för att sova på kvällen. Stället där de sover ligger alltid högre upp i berget.

Vikunjan har unika tänder för att vara klövdjur. Deras framtänder växer konstant, precis som hos gnagare.

Vikunjan äter på ett ställe och sover på ett annat

Vikunjan lever i små familjegrupper. Grupperna består oftast av en hane och tre-fyra honor med deras ungar. Hanarna kan också leva helt själva eller i så kallade ungkarlsgrupper med bara hanar.

Vikunjan har ett separat område där de äter på dagen och ett annat område dit de går för att sova på kvällen. Stället där de sover ligger alltid högre upp i berget.

Vikunjan föder ofta sina ungar på morgonen

När vikunjan föder ungar är det dräktig i elva månader och föder sen ett föl som väger ungefär 4-6 kg. En intressant sak som man har sett är att vikunjan nästan alltid föder sina föl på morgonen. Man vet inte säkert varför, men tror att det kan vara en anpassning till vädret i Anderna. Mitt på dagen stormar det nämligen ofta. Om ungen föds då riskerar den att inte hinna torka innan natten, som ofta är väldigt kall.

Det lilla fölet kan stå upp redan 15 minuter efter att den har fötts men håller sig nära sin mamma i ungefär åtta månader efter födseln. Den diar till den är cirka sex månader gammal. Efter det jagas fölen som är hanar bort av den dominanta hanen. Föl som är honor jagas även de bort – men istället vid ungefär 10 månaders ålder.

Skyddsområden räddade vikunjan

Vikunjan bor i bergsområden i Sydamerika. Den jagades förr för den fina pälsens skull, men människan skapade så småningom skyddsområden för djuret. För 40 år sedan fanns det bara några tusen vikunjor i naturen – idag finns det runt 300 000.

Vikunjan jagades förr för sin ull och arten blev hotad. För 40 år sedan fanns det bara några tusen vikunjor vilt i Sydamerika. Någonting behövde göras!

På 1970-talet skrev man därför under en konvention, ett avtal, i de länder där vikunjan fanns, det vill säga Peru, Bolivia, Chile och Argentina. I de här länderna skapade man områden där vikunjan kunde skyddas. På så sätt räddade man arten.

Idag finns det istället runt 300 000 vikunjor vilt i Sydamerika. Tyvärr är tjuvjakt fortfarande ett problem.

Fastän vikunjan skyddas mer idag så fortsätter lokalbefolkningen att använda ullen. Istället för att döda djuren så omringar man vikunjorna till fots, fångar dem, rakar dem och släpper dem fria igen. Den traditionen kallas för chaku.

Om vikunjan

  • Klass
    Däggdjur
  • Ordning
    Partåiga hovdjur
  • Familj
    Kameldjur
  • Livsmiljö
    Grässlätter på berg
  • Levnadssätt
    Familjegrupp
  • Föda
    Gräs, örter
  • Mankhöjd
    85–100 cm
  • Vikt
    35–50 kg
  • Dräktighetstid
    11 månader
  • Antal ungar
    1/kull
  • Livslängd
    15–20 år