Zebra

    Equus grevyi

    Nästan alla vet hur zebran ser ut, med sina distinkta vita och svarta ränder. Det intressanta med det här djuret är att forskarna inte helt säkert vet varför de är randiga. På Kolmården bor en art som kallas grevyzebror och som är det största vilda hästdjuret i världen. De kan klara sig i upp till hela fem dagar utan att dricka vatten!

    Starkt hotad art

    Har minskat kraftigt i det vilda

    Djurvisning

    Lär dig mer om grevyzebran

    Träffa savannens ståtliga djur och lär dig samtidig mer om djuren och hur det är att arbeta som djurvårdare.

    Savannen15 min
    Visningar idag 19 april
    måntisonstorsfrelörsön

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Zebrans mönster – ett riktigt mysterium

    Varför är zebror egentligen randiga? Svaret på den frågan är att vi inte vet säkert. Men det finns teorier.

    Den vanligaste möjliga förklaringen är att ränderna skyddar mot rovdjur, genom att förvirra de jagande djuren när flocken börjar röra på sig.

    En annan möjlig förklaring är att insekter som bits undviker den randiga mönstret eftersom det har skarpa kontraster. På så sätt skyddas zebrorna mot vissa sjukdomar.

    Det man däremot vet om zebrornas mönster är att det är helt unikt för varje zebra! Man vet också via forskning att det är den mörka färgen som är grundfärgen och att den vita har vuxit fram med evolutionen.

    Honor måste dricka vatten varje dag

    Zebror kan få föl året runt men ofta föder de i april-juni, innan regnperioden. De honor som ger di måste, till skillnad från resten av flocken, dricka vatten varje dag!

    Zebrahanar, hingstar, parar sig bara i sitt eget revir. Honorna, stona, passerar genom reviren för att para sig och kan därför para sig med flera hanar. För att bli far till barnen måste hingstarna därför ha bra spermier. Det har lett till att grevyhingstarna har större testiklar än andra zebraarter.

    Om det inte finns några honor i det egna reviret så söker hingstarna upp andra unga hanar för att slåss om nya revir och öka sina chanser att para sig.

    Zebrahingstar har större revir än andra hästdjur

    Grevyzebran lever i öppna flockar. Eftersom flockarna är så löst sammansatta så har inte grevyzebror några av de sammanhållningsbeteenden som andra zebror har. Till exempel putsar inte grevyzebror varandra, vilket andra arter av zebror gör.

    Vuxna honor slår sig tillfälligt samman till dess att deras behov skiljer sig. Hingstar etablerar sina egna revir som kan vara mycket stora, upp till 10 km2. Det är större revir än något annat hästsdjur!

    Hanar som har sina egna revir och honor som inte diar ungar håller sig i öppna områden med mycket gräs. Unga hanar och honor som diar sina unga håller istället till på buskstäppen. Där finns nämligen mer näringsrikt gräs. Den extra näringen behövs för att växa och för att kunna dia sina ungar.

    90 procent av zebrorna har försvunnit

    Idag finns det bara 10 procent av det ursprungliga antalet av grevyzebror kvar. Det är den mest hotade av de tre zebraarterna. Det beror delvis på att zebran har jagats mycket men också på konkurrens om plats med människor. Kolmården arbetar därför med att bevara grevyzebran.

    Grevyzebran är starkt hotad och lever främst i de norra delarna av Kenya. 1978 fanns det omkring 14 000 grevyzebror. Idag är antalet nere på ungefär 3000. Den ursprungliga populationen har alltså minskat med 90 procent!

    Förr i tiden pågick mycket jakt på zebror, både för skinnet och köttets skull. Men trots att jakten nästan upphörde helt under 1980-talet är grevyzebrorna ändå hotade.

    Det beror på att människor och deras tamdjur blir fler och tar allt mer plats. Då får de vilda djuren mindre tillgång till vatten. Eftersom honor som diar sina föl måste dricka vatten varje dag så överlever färre zebraföl om det finns mindre vatten.

    Kolmården hjälper till att bevara zebran

    Sedan 1986 klassas grevyzebran som ”hotad med risk för utrotning”. På Kolmården finns både en ungkarlsgrupp samt en avelsgrupp med grevyzebror. De spelar en viktig roll i djurparkernas arbete med att bevara arten.

    Kolmården samarbetar sedan 2011 med Marwell Wildlife och deras arbete i Kenya för att bevara grevyzebran. För att hjälpa zebran måste man veta var zebrorna finns (deras utbredningsområde) samt var de väljer att föla och vandrar.

    Därför pågår ett projekt i Kenya där zebror får GPS-sändarhalsband. De sänder info till forskarna om just detta.

    Kolmården betalar bland annat kostnaderna för veterinärer med bedövningsutrustning och helikoptertid. Vi har vid ett tillfälle också haft en av våra veterinärer på plats Afrika för att hjälpa till i projektet med att förse zebror med GPS-halsband.

    Genom att stötta Kolmården Foundation kan du också hjälpa till att rädda grevyzebran från utrotning!

    Om zebran

    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Uddatåiga hovdjur
    • Familj

      Hästdjur
    • Livsmiljö

      Halvöken, buskstäpp
    • Levnadssätt

      Flock, hanar ensamma
    • Föda

      Gräs
    • Mankhöjd

      140–160 cm
    • Vikt

      400 kg
    • Dräktighetstid

      12,5 månader
    • Antal ungar

      1/kull
    • Livslängd

      10–25 år

    Äventyret väntar 🐘

    Det här ingår i din entrébiljett:

    • Entré till Nordens största djurpark med över 50 djurarter från hela världen🦒

    • Mysiga bamsemöten i Bamses Värld med Bamse och hans vänner 🍯

    • Delfinföreställningen HOPE 🐬

    • Fria åk i häftiga Safari-linbanan 🚡

    • Fria åk i världens bästa berg- och dalbana i trä; Wildfire 🎢

    • Fria åk i alla skojiga attraktioner i Bamses värld 🎠

    • Möjlighet att lägga till exklusiva upplevelser och komma riktigt nära djuren ✨

    Köp biljett!