Addaxantilopen på Kolmården

    Delar av djurparken är omsorgsfullt öppet för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

    Addaxantilop

    Addax nasomaculatus

    Addaxantilopen har anpassat sig till den extrema torkan i öknen där de bor – och de kan klara sig utan att dricka vatten i flera veckor. Antilopen är tyvärr akut utrotningshotad och forskarna tror att det finns färre än 30 kvar i det vilda.

    Akut hotad art

    Få kvar i det vilda

    Läs mer
    Djurvisning

    Lär dig mer om addaxantilopen

    Träffa savannens ståtliga djur och lär dig samtidig mer om djuren och hur det är att arbeta som djurvårdare.

    Savannen15 min

    Visningar idag December 1

    • Mon
    • Tue
    • Wed
    • Thu
    • Fri
    • Sat
    • Sun
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
    • 27
    • 28
    • 29
    • 30
    • 31
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Addaxantilopen är anpassad till ett liv i öknen

    Addaxantilopen lever i öken eller halvöken. Där har den anpassat sig till torka och kan faktiskt klara sig utan att dricka vatten i flera veckor! De platta klövarna är dessutom anpassade för att gå i den varma ökensanden. Addaxantilopen är akut utrotningshotad i det vilda.

    Eftersom det är så varmt i öknen är addaxantiloper främst aktiva i gryning och skymning. Mitt under dagen, när det är som varmast, försöker de ligga stilla och skydda sig från den brännande solen.

    Addaxantilopen kan klara sig utan vatten i flera veckor

    Antilopen är väl anpassad till livet i öknen. Den kan faktiskt klara sig utan vatten i flera veckor, eftersom den är så bra på att ta tillvara på den vätska som finns i växterna som den äter.

    Addaxantilopen äter ökengräs, andra ökenväxter och buskar. Eftersom den här maten är svår att smälta och eftersom antilopen behöver få ut mycket vatten från växterna så har den en långsammare matsmältning än nästan alla andra idisslande djur.

    Addaxantilopen har ett ”H” i ansiktet

    Addaxantilopens kropp är till största delen vit, men den blir lite mörkare i färgen på vintern. Huvudet är brunt, med ett karaktäristiskt vitt ”H” över ansiktet. Både honor och hanar har horn, men hanarnas är längre. Hornen är skruvade i en spiral.

    En dominant hona leder flocken

    Addaxantilopen lever i flockar som består av en hane och flera honor och deras kalvar. Flocken kallas för harem. Oftast så finns det mellan 5-20 djur i flocken.

    Antiloperna rör sig över stora ytor för att leta efter mat och det är en dominant hona som leder flocken. Inom flocken finns det också en rangordning mellan honorna.

    Hanar som inte har någon egen flock kan då och då ses gå runt tillsammans med en helt annan art, damagasellen.

    Det finns färre än 30 addaxantiloper kvar i det vilda

    Addaxantilopen är akut utrotningshotad och läget är mycket kritiskt. Det enda som kan rädda arten är att plantera ut djur från djurparker i det vilda igen. Det kan man göra bland annat från Kolmården.

    En gång i tiden fanns Addaxantilopen över hela Sahara och i Mellanöstern. Människan har både jagat addaxantilopen och haft den som tamdjur.

    Antilopen beskrivs som foglig och rör sig ganska långsamt över sina områden. Det kan vara en anledning till att den hotats så mycket av att människan spridit ut sig.

    Addaxantilopen har försvunnit från de flesta områden och är allvarligt utrotningshotad. Det finns färre än 30 djur kvar i det vilda!

    Djurparker runt om i världen hjälper nu till att rädda arten. 1996 återutplanterades addaxantiloper i Marocko. De kom från flera djurparker, inklusive Kolmården. 2007 gjordes samma sak i Tunisien och även då bidrog Kolmården med djur.

    Idag finns addaxantiloper, förutom i reservat i Marocko och Tunisien, bara kvar i två regioner i Niger.

    Om addaxantilopen

    • Klass
      Däggdjur
    • Ordning
      Partåiga hovdjur
    • Familj
      Slidhornsdjur
    • Livsmiljö
      Öken, halvöken
    • Levnadssätt
      Flock
    • Föda
      Gräs, buskar
    • Mankhöjd
      100 cm
    • Vikt (hane)
      100–125 kg
    • Vikt (hona)
      60–90 kg
    • Dräktighetstid
      8,5–9,5 månader
    • Antal ungar
      1/kull
    • Livslängd
      20–25 år

    Äventyret väntar!

    Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

    EntréÅrskort

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.