Kamel

    Camelus bactrianus

    I öknen kan temperaturen gå från 30 grader kallt till 50 grader varmt . Som tur är, är kamelen ett djur som är väl anpassat till det hårda ökenklimatet. Den klarar sig utmärkt utan både mat och vatten i flera dagar – och kan fylla på med enormt mycket vatten när den väl får chansen.

    Kamelen kan dricka över 100 liter vatten på en gång

    Kamelen är ett ökenlevande djur som är anpassat till livet i värmen på flera sätt. Det är inte vatten de har i pucklarna, som många tror, utan extra fett som kroppen kan använda som reserv när det inte finns ordentligt med mat och vatten.

    I öknen kan det bli 30 grader kallt på vintern och 50 grader varmt på sommaren – och det är dessutom väldigt torrt. Kamelen har därför behövt anpassa sig till dessa extrema väderförhållanden.

    Kamelen har fett i sina pucklar

    Har du funderat över vad kamelen har i sina pucklar? Det är inte vatten som många tror, utan fett som kroppen använder som reserv om det blir ont om mat och vatten.

    Kamelen kan vara utan vatten väldigt länge och den sparar på vätska genom att den sällan svettas. När kamelen äntligen får vatten, kan den dricka över hundra liter på en gång!

    Kamelen har tre magar

    Kamelen är också anpassad till att äta växter utan speciellt mycket näring i. Det behövs under torrperioden!

    Kamelen har faktiskt tre magar, men är egentligen inte en "riktigt" idisslare, även fast den faktiskt idisslar. Föda med låg smältbarhet stannar kvar i magarna och smälter längre tid än föda som är lättsmält. På så vis kan kamelen nyttja en relativt stor andel av näringen ävn i svårsmälta växter.

    Kamelen kan stänga näsborrarna när det är sandstorm

    På vintern får kamelen en mycket tjock päls som håller den varm under de kalla dagarna. När det börjar bli varmt igen på våren fäller den pälsen, som ramlar av i stora sjok. Sommarpälsen är så tunn att kamelen nästan ser naken ut.

    Kamelens fötter har två tår som den kan sära på för att få ett bra grepp när den går i den lösa sanden. Under tårna sitter tåliga trampdynor som skyddar mot den varma sanden.

    Kamelen kan också skydda sig bra mot sandstormar i öknen. När sandstormen kommer så stänger den sina näsborrar och ögonen skyddas av de långa ögonfransarna.

    Det finns färre än 1000 vilda kameler kvar

    I Gobiöknen i Asien finns det fortfarande tvåpuckliga kameler som är vilda – men de är väldigt få. Troligen finns det bara ungefär 950 kameler kvar i naturen, vilket gör att de vilda kamelerna räknas som akut hotad. Tyvärr jagas kamelerna fortfarande. Men det finns desto mer tama kameler kvar.

    Nästan alla kameler som finns i världen är tama kameler. Det finns också kameler som har varit tama men som har börjat leva vilt igen, så kallade ferala kameler.

    I Asien och Afrika är kamelen viktig som last- och riddjur – precis som den varit i snart 5 000 år. Man använder sig av både den enpuckliga (dromedaren) och den tvåpuckliga kamelen.

    Idag forskas det mycket på kamelernas släktskap. Man är nämligen inte säker på att de tama kamelerna idag härstammar från den vilda tvåpuckliga kamelen.

    Djurvisning

    Träffa den häftiga kamelen

    Kom våra ökendjur närmare och lär dig mer om hur det är att leva i öknen

    Öken15 min
    Visningar idag 5 december
    måntisonstorsfrelörsön

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Om kamelen

    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Partåiga hovdjur
    • Familj

      Kameldjur
    • Livsmiljö

      Gräs, blad
    • Vikt

      450–650 kg
    • Dräktighetstid

      13–13,5 månader
    • Antal ungar

      1/kull
    • Livslängd

      25–35 år

    Äventyret väntar 🐘

    Köp biljett!