Noshörning

    Delar av djurparken är omsorgsfullt öppet för ett begränsat antal gäster Läs mer här.

    Noshörning

    Rhinoceros

    Trubbnoshörningen lever på Afrikas savann och betar gräs. Den har en ”trubbig” eller snarare fyrkantig nos som är bra för just detta. Det finns väldigt få noshörningar kvar i världen eftersom de jagas i mycket stor utsträckning. Kolmården arbetar tillsammans med en stiftelse som försöker stoppa jakten på djuren innan det är försent.

    Nära hotad

    Arten har minskat i det vilda

    Läs mer
    Djurvisning

    Lär dig mer om trubbnoshörningen

    Träffa savannens ståtliga djur och lär dig samtidig mer om djuren och hur det är att arbeta som djurvårdare.

    Savannen15 min

    Visningar idag December 1

    • Mon
    • Tue
    • Wed
    • Thu
    • Fri
    • Sat
    • Sun
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
    • 27
    • 28
    • 29
    • 30
    • 31
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Trubbnoshörningarna är riktiga bjässar.

    En vuxen noshörningstjur kan väga så mycket som 2500 kg! Noshörningen har två horn på nosen och det främre är oftast det längsta. Noshörningshonor har ofta längre men tunnare horn än hanarna. Noshörningen har tre tår på varje fot och kan faktiskt ta sig fram riktigt snabbt över savannen. Däremot är det stora djuret inte så bra på att simma.

    Noshörningen badar i lera

    Eftersom noshörningen är så stor behöver den äta mycket för att klara sig. Faktiskt så är en stor del av noshörningens dag till för att äta.

    Precis som människor så dricker noshörningen oftast vatten varje dag. Men den kan också klara sig utan vatten i flera dagar.

    Noshörningen brukar ta en liten vilostund när det är som varmast på dagen. Den gillar också att ta ett lerbad – som skyddar både mot värme och insekter.

    Den nyfödda noshörningen väger 60 kilo!

    När noshörningungen (som kallas kalv) föds väger den runt 60 kilo. Den börjar dia redan efter ett par timmar. Ungen kan stå upp snabbt efter födseln - även om den är lite vinglig! Men snart kan den gå stadigt och följer med sin mamma ut på savannen.

    Så småningom växer det ut ett litet horn på kalvens nos. Då börjar den även smaka på gräs. Men ungen diar ändå tills den är cirka 1,5 år gammal.

    Noshörningsungen håller sig undan från de vuxna hanarna

    Noshörningsungarna stannar flera år tillsammans med sin mamma innan de ger sig ut på egen hand. Mamman och hennes unge har ett stort hemområde som överlappar flera vuxna hanars revir.

    Ungen och mamman är gärna sociala med andra honor, som kallas kor, och med andra ungar. De håller sig däremot undan från hanarna, som kallas tjurar. De enorma tjurarna kan bli för farliga för den lilla ungen!

    Noshörningen jagas för sina horn

    Idag finns det tyvärr väldigt få noshörningar kvar i Afrika eftersom de jagas och dödas för att vissa människor tror att hornen kan bota sjukdomar. Kolmården jobbar med organisationen Dambari Wildlife Trust för att försöka stoppa jakten innan det är försent.

    I vissa kulturer tror man att noshörningens horn kan bota sjukdomar. Dessutom ser vissa människor det som en statussymbol att äga noshörningshorn. Därför har efterfrågan på noshörningshorn ökat enormt de senaste åren. Situationen för noshörningen är därför väldigt illa!

    Noshörningens horn växer tillbaka

    Noshörningens horn är inte som andra djurs horn. Det består av ett protein som heter keratin, som också naglar, klor, näbbar och hår består av. Om noshörningens horn kapas så växer det faktiskt ut igen.

    Tyvärr hjälper inte detta när noshörningen jagas av tjuvjägare! Antingen så dödar bara jägaren noshörningen direkt, eller så kapas hornet så djupt att noshörningen förblöder och dör.

    Kolmården stödjer insatser för att rädda djuren

    Kolmården samarbetar med organisationen Dambari Wildlife Trust och finansierar ett projekt som arbetar i Matopos nationalpark i Zimbabwe. Projektet går ut på att öka antalet trubb- och spetsnoshörningar i nationalparken.

    Dessutom försöker man göra så lite hornmaterial som möjligt tillgängligt. Det gör man genom att ”avhorna” noshörningarna, alltså ta bort deras horn fast på ett schysst sätt. På så sätt så hoppas man att tjuvskyttarna inte ska tycka att det är lönsamt att jaga noshörning i parken.

    Noshörningen är hotad

    Noshörningen dödas för sina horns skull. Kolmården Foundation stödjer Dambari Wildlife Trusts arbete för att rädda djuren.

    Läs mer

    Om noshörningen

    • Klass
      Däggdjur
    • Ordning
      Uddatåiga hovdjur
    • Familj
      Noshörningar
    • Livsmiljö
      Savann
    • Levnadssätt
      Ensam, grupp
    • Föda
      Gräs
    • Mankhöjd
      150–180 cm
    • Vikt
      1350–2500 kg
    • Dräktighetstid
      16 månader
    • Antal ungar
      1/kull
    • Livslängd
      45 år

    Äventyret väntar!

    Boka ditt besök och upplev äventyret i parken

    EntréÅrskort

    Vi använder cookies för att kunna förbättra din upplevelse på vår webbsida. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter här.