Röd panda

    Ailurus fulgens

    Den röda pandan är, trots sitt namn, närmare släkt med tvättbjörnen än med pandan. Den har dock flera gemensamma drag med jättepandan. Bland annat äter både jättepandan och den röda pandan främst bambu och har en sorts ”falsk tumme” med vilken de greppar bambun. Den röda pandan räknas som starkt hotad och Kolmården stödjer insatser för att bevara djuret.

    Starkt hotad art

    Har minskat kraftigt i det vilda

    Djurvisning

    Lär dig mer om den söta röda pandan

    Träffa ett av världens skyggaste djur.

    Röd Panda15 min
    Visningar idag 5 december
    måntisonstorsfrelörsön

    Laddar tider

    Läs mer om visningen

    Den röda pandan har eldrött kamouflage

    Den röda pandan har en rödbrun, nästan lysande färg. I ansiktet har de vita, svarta och rödbruna ränder och på magen är den nästan helsvart. Svansen är vit- och rödrandig.

    Färgerna fungerar som kamouflage då den smälter in med de röda och vita mossorna i träden. Pälsen är lång och tjock. Den röda pandan har till och med päls under fotsulorna, vilket skyddar mot kalla och hala underlag.

    Den tjocka svansen fungerar som en värmande filt och huvudkudde, eftersom pandan ofta virar den runt sig när det är kallt.

    Tassen består av fem klor samt en ”falsk tumme”. Den falska tummen är ett förlängt handlovsben och den hjälper pandan att greppa bambun, men också att hålla i sig i grenar när den sover.

    Rovdjuret som äter vegetariskt

    Precis som jättepandan är den röda pandan ett rovdjur som äter vegetabilisk föda. Pandans tarmar är uppbyggda som ett vanligt rovdjurs. Det innebär att den saknar många funktioner som växtätare brukar ha – till exempel att bryta ner cellulosa, som finns i växterna.

    Trots det äter den röda pandan främst växter som bambu, blad, blomknoppar och frukt. Eftersom de inte kan ta upp all näring i växterna måste de äta väldigt mycket. Nästan hela dagen går åt till att äta!

    Den röda pandans ungar är blinda när de föds

    Den röda pandan lever i bambuskogar i Himalaya, där den ofta är högt upp i trädtopparna. De lever oftast ensamma, men kan ibland ses i grupper där djuren är släkt med varandra. Om flera röda pandor syns ihop är det oftast en hona med sina ungar.

    Parningstiden är januari till mars och efter ungefär 130 dagars dräktighet föder honan 1-4 ungar. Ungarna väger ca 100-130 gram. De är ljusare till färgen och blinda den första tiden i livet.

    Kärt barn har många namn

    Den röda pandan har många olika namn, och kallas bland annat också för "liten panda" eller "mindre panda". Det vetenskapliga släktnamnet, Ailurus, betyder ”flammande katt” och på engelska kallas den bland annat för "firefox" (eldräv).

    På kinesiska heter den röda pandan daxigonamo, vilket betyder "stor björnkatt". Även på svenska kallas den ibland för kattbjörn.

    En anledning till det kan vara att den har många kattliknande drag. Förutom dess storlek, och formen på nosen, har den också delvis indragbara klor. Det är en egenskap som inte finns hos andra björnar och halvbjörnar, men som är vanlig hos kattdjur.

    Rädda bambuskogen, rädda den röda pandan

    Idag finns det troligen färre än 10 000 röda pandor i naturen och djuret klassas som starkt hotat. För att bevara den röda pandan behöver man skydda de asiatiska bambuskogarna som djuret är helt beroende av. Förutom hotet om minskat utrymme att leva på hotas pandorna också av illegal jakt.

    Precis som jättepandan lever den röda pandan i bambuskogen i Himalaya. Eftersom de äter så mycket bambu kan de inte bo på så många andra platser, vilket gör djuret sårbart.

    Det största hotet mot djuret handlar om just förstörelse av levnadsområde (habitat) eftersom människor hugger ned bambuskogarna. Eftersom lokalbefolkningen också är beroende av naturresurserna i området så försvinner mycket skog.

    Red Panda Network försöker rädda bambuskogen och de röda pandorna

    Organisationen Red Panda Network arbetar med att utbilda lokalbefolkningen att få en bättre förståelse för djur- och naturlivet i deras område. På så sätt kan man ge lokalbefolkningen resurser att arbeta för att bevara och ta hand om djur och natur i området.

    Därför anställer Red Panda Network skogsvaktare, som förutom att utbilda också skyddar naturen i området. Målet med deras insamling är att alla djurparker i Europa som har röda pandor bidrar med 250 euro. Det skulle göra det möjligt att anställa 20 nya skogsvaktare.

    Kolmården Foundation är med och bidrar till projektet.

    Den röda pandan är hotad

    Kolmården stödjer Red Panda Network som arbetar för att rädda både den röda pandan och skogen där den lever.

    Om den röda pandan

    • Klass

      Däggdjur
    • Ordning

      Rovdjur
    • Familj

      Ailuridae
    • Livsmiljö

      Bambuskogar
    • Levnadssätt

      Ensam
    • Föda

      Bambu, bär, frukt, insekter. fågel
    • Vikt

      3–6 kg
    • Dräktighetstid

      4,5 månader
    • Antal ungar

      1–4/kull
    • Livslängd

      8–10 år

    Äventyret väntar 🐘

    Köp biljett!