Strutsen på Kolmården

Struts

Struthio camelus

Strutsen är världens största fågel. Den kan inte flyga, men med sina långa, starka ben kan den däremot springa väldigt fort. När strutsen springer kortare sträckor kan det gå så snabbt som 70 kilometer i timmen! Man brukar säga att strutsen gömmer sitt huvud i sanden. Det är faktiskt inte sant. Däremot kan det se ut som det när den letar efter mat. Då sticker den ned huvudet så djupt att det försvinner i gräset.

Djurvisning

Lär dig mer om strutsen

Träffa savannens ståtliga djur och lär dig samtidig mer om djuren och hur det är att arbeta som djurvårdare.

Savannen15 min

Visningar idag December 15

  • Mon
  • Tue
  • Wed
  • Thu
  • Fri
  • Sat
  • Sun
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Laddar tider

Läs mer om visningen

Strutsen hjärna är mindre än dess öga!

Strutsen har stora ögon och väldigt bra syn. De långa ögonfransarna skyddar både mot sandstormar och taggiga buskar. Hjärnan, däremot, är väldigt liten. Den är faktiskt mindre än strutsens öga.

Strutsen har bara två tår, till skillnad från andra fåglar som har minst tre. Den längsta tån har en stor, kraftig klo som används till att gräva med, bygga bon och som vapen när strutsen sparkas.

Ett strutsägg väger 1,5 kg

Strutsar kan leva både ensamma, i par eller i grupp. Men under parningssäsongen lever de främst i grupp. Gruppen bildas av en dominant hane som bildar en grupp honor runt sig, men det kan också ingå andra hanar i gruppen.

Den dominanta hanen parar sig främst med den dominanta honan, men även med de andra honorna. Alla honor lägger ägg i samma bo, men den dominanta honans ägg ligger mest skyddade i boet som hon eller hanen ruvar.

Ett strutsägg väger vanligtvis runt 1,5 kg! Men i jämförelse med honans vikt är det faktiskt ett av de minsta äggen i fågelvärlden. Det är tur att skalet är tjockt och starkt, annars skulle det gå sönder när strutsen ruvar äggen!

Strutsungar hotas av mycket

Strutsen använder sina vingar för att ge ungarna skugga i den heta solen på savannen, men också för att skydda dem när de blivit skrämda. Det finns många faror som hotar strutsungar! Till exempel händer det att hyenor plundrar deras bon. Därför hinner många strutsar aldrig bli vuxna – trots att deras föräldrar försöker skydda dem så gott de kan.

Antalet vilda strutsar minskar

Strutsen finns på många ställen i Afrika, men också i Australien. Men antalet strutsar minskar hela tiden. Strutsar föds upp på strutsfarmar på många ställen i världen, till exempel i Sverige.

Vilda strutsar förekommer främst i Afrika, där de finns i 25 länder. Fram till på 60-talet fanns de även i Mellanöstern. I Australien finns dessutom så kallade ferala strutsar. Det är strutsar som har rymt eller släppts från farmer och lever i det vilda.

I många länder finns strutsar som tamdjur och de farmas för köttet och skinnets skull. Även fjädrarna används till dekorationer, mode och dammvippor.

Antalet vilda strutsar minskar och har gjort det under en längre tid. Det beror främst på att marken de bor på förvinner, när den omvandlas till jordbruksmark av oss människor.

Om strutsen

  • Klass
    Fåglar
  • Ordning
    Strutsfåglar
  • Familj
    Strutsar
  • Livsmiljö
    Savann
  • Levnadssätt
    Flock
  • Föda
    Växter, smådjur
  • Vikt
    120–160 kg
  • Höjd
    170–280 cm
  • Ruvningstid
    42 dygn
  • Livslängd
    40 år